Zašto je psima neophodan sistematski pregled?

Sistematski pregled pasa preporučljivo je obavljati bar svake dve godine, a kod starijih pasa jednom godišnje.

Izvor: index.hr

Utorak, 28.11.2017.

12:15

Zašto je psima neophodan sistematski pregled?
Foto: Thinkstock

Kako se mi brinemo za svoje zdravlje, tako bi trebalo brinuti se i za zdravlje naših ljubimaca. Naš ljubimac može biti veseo i pokretan, ali ne možemo biti sigurni da je potpuno zdrav.

Često se dešava da se vlasnici pasa veterinaru obrate za pomoć kada je bolest već odmakla.

Kako biste sprečili neprijatna iznenađenja, brinite o svom psu na vreme. Pse koji su stariji od 5-6 godina trebalo bi redovno voditi kod veterinara jer se s godinama menja mnogo stvari u psećem organizmu.

Metabolizam menja svoju brzinu, lokomotorni sistem počinje da propada, srce da slabije radi, sluh i vid slabe... Sve su to normalne fiziološke promene koje se ne mogu sprečiti.

Ali ako postoji neki patološki proces ili disfunkcija nekog sistema u organizmu, dobar sistematski pregled će to pokazati. Sistematski pregled sastoji se od analize krvi i biohemije i kompletnog pregleda vitalnih funkcija, očiju, ušiju, kože i dlake psa.

Ako je potrebno, veterinar će vam savetovati dodatne preglede kao što je RTG, analiza urina, EKG. Postoje psi koji imaju veću toleranciju na bol, pa često ne pokazuju nikakve znakove da im je loše, a ono što je dosta važno, pas uvek želi da udovolji svom vlasniku pa će se, i kada mu je najteže, potruditi da vas veseo dočeka i ode s vama u šetnju.

Redovnim godišnjim pregledima kod veterinara na vreme otkrijte moguća oboljenja i svom ljubimcu pružite zdraviji i kvalitetniji život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: