Ljubimac na B92.net

Čau čau - tvrdoglavi "plišani medvedići"

U ovog "plišanog medu" zaljubiće se svi, ali ako ne poznajete ovu pasminu, a želite je, svakako se dobro informišite o njoj.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čau čau (Chow Chow) je predivan pas, ali dosta zahtevan za odgajanje i održavanje. Većinom su mirni, nepoverljivi prema strancima i dobri čuvari. Vrlo su inteligentni, ali s druge strane i mnogo tvrdoglavi, pa im je potreban uporan i strpljiv vlasnik.

Čau čau dolazi u pet osnovnih boja: crvena, crna, plava, jelenja i krem i u dve varijante: dugodlaki i kratkodlaki.

Spadaju u srednje velike pse i prosečno su teški između 20 i 35 kilograma.

Jedan od njihovih zaštitnik znakova je i tamni jezik.

Inače, čau čau potiče iz Kine i jedna je od najstarijih pasmina na svetu. Ovi psi uživali su status veličanstva kod kineskih careva i plemića i živeli kao pravi kućni ljubimci, što je u ono doba bio veliki luksuz.

Čau čau se po pravilu vezuje za jednu osobu iako je odan svim članovima porodice. Ko god novi dođe u dom, mora zato prvo da prođe strogu proveru ovih njuškica.

Vrlo brzo zapamte ko dolazi često u goste, a ko povremeno, pa ako naiđete na čau čau, nemojte odmah da mu pružate ruku da ga pomazite jer može da vas ujede.

S obzirom na to da su vrlo samostalni i tvrdoglavi, šetnja bez povoca je nemoguća misija. Naravno, ne uvek, samo kada njima tako odgovara. Ako ste mu dovoljno zabavni, šetaće uz vas, ali ako niste, otići će da pronjuška i vidi da li nečeg zabavnijeg.

Ne vole previše maltretiranja, što ih čini pogodnijim za porodicu sa starijom decom.

Vlasnici koji imaju ovu pasminu već dugi niz godina zapravo će vam biti najbolji savetnik, pa ako se, ako za novog ljubimaca želite čau čaua, dobro informišite.

Neki kažu da su slični mačkama, pa razmislite da li vam je potreban pas ili "mačkopas".

Vesti

Najslađi učitelj: Mali bigl uči vlasnika da zavija

Da, vlasnici često uče svoje mezimce da idu napolje, obavljaju i veliku i malu nuždu na mestu koje je predviđeno, da jedu na vreme, budu pristojni kada su sami u stanu... A evo kako i štene može svog vlasnika da uči nečemu što ono najbolje zna.

Psi nedelja 17.06. 14:39 Komentara: 4

I psi sa godinama počinju da zaboravljaju

Najnovija ispitivanja pokazuju da gotovo sve bolesti koje su povezane s poremećajima ponašanja i s poremećajima ličnosti i komunikacije mogu da se jave i kod životinja, a naročito kod pasa, koji su u direktnom kontaktu sa čovekom, te bivaju izloženi gotovo istovetnim vrstama stresa.

Vesti petak 15.06. 08:35 Komentara: 2
strana 1 od 177 idi na stranu