Ljubimac na B92.net

Border koli - pas uvek spreman za akciju

Border koli, tj. graničarski škotski ovčar, kao što mu samo ime kaže, radni je pas čiji je glavni zadatak u istoriji bio čuvanje ovaca.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prepoznatljivi su po telu atletske građe, prekrivenom kratkom ili umereno dugom dlakom, najčešće crno/smeđe-bele boje.

Svi koji žele da imaju primerak ove pasmine moraju da znaju da je reč o zahtevnim psima i da s njima mora mnogo da se radi.

Prema istraživanjima, border koli spada u najinteligentnije pse na svetu: može da nauči mnogo trikova, naredbi i reči, ali to zahteva mnogo ulaganja, vremena i strpljenja.

Pravilnim odgajanjem i socijalizacijom, ove pse je moguće osposobiti za sve uloge, bilo da želite da se bavite sportom (trčanje, vožnja bicikla, aktivne i duge šetnje), bilo da želite da vaš ljubimac nauči bezbroj trikova ili se bavi sportsko-radnom kinologijom.

Borderi su odlični psi spasioci, i za aktivne vlasnike ovaj pas će biti savršen ljubimac. Izuzetno inteligentan i pun energije, border koli konstantno traži zanimaciju i svrhu i izuzetno je povezan s ljudima.

Ipak, treba znati da će najsrećniji biti s ljudima koji imaju onoliko energije koliko i oni sami. S obzirom na njihovu ovčarsku prirodu, u društvu male dece mogu da se osećaju frustrirano jer ne mogu da ih drže na okupu.

Ovaj pas će vam biti zahvalan ukoliko ga zaposlite tako da koristi svoje telo i mozak, u suprotnom može da postane vrlo nesrećan i destruktivan.

Zato upamtite - ukoliko želite ovog divnog psa kao kućnog ljubimca, prvo razmislite koliko zaista imate vremena i volje za rad.

Vesti

Kuršumlija: Zla sudbina psa koji godinu dana čeka vlasnika na stanici

Priča o psu koji više od godinu dana čeka vlasnika na autobuskoj stanici, u selu Vlahinja kod Kuršumlije, mnoge je dirnula. Nakon objavljivanja ove priče na našoj televiziji, taj pas je, pored velikog interesovanja, nažalost doživeo i veliku neprijatnost. Nepoznate osobe, u kombiju leskovačkih tablica, pokušale su nasilno da odvedu psa, maltretirajući ga u metalnom kavezu.

Vesti nedelja 11.02. 19:35 Komentara: 36
strana 1 od 163 idi na stranu