Ljubimac na B92.net

Nisu psi naivni, dobro znaju kako da dobiju šta žele

Psi su najodaniji čovekovi prijatelji, zar ne? Pa, ne uvek.

New Scientist
Podeli
Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Naši ljubimci mogu biti podmukli manipulatori, ako požele da od vas dobiju nešto.

Marijan Eberlajn, koja proučava kognitivne sposobnosti pasa na Univerzitetu u Cirihu, želela je da testira sposobnost životinja da se služe prevarom, kako bi dobile ono što žele.

Tu ideju je dobila posmatrajući svoje pse, od kojih se jedan povremeno pretvarao da vidi nešto zanimljivo u dvorištu, kako bi drugog prevario da ustane i prepusti mu najbolje mesto za spavanje.

“To se često dešava, ali nije proučavano”, kaže ona.

Kako bi proverila da li će psi tako postupati i prema ljudima, Eberlajn i njene kolege uparili su dva psa sa ljudima od kojih jedan uvek daje poslastice za pse, a drugi ih zadržava.

Kad su psi naučili od kog čoveka mogu da očekuju najlepši zalogaj, dobili su priliku da svakog od partnera odvedu do jedne od tri kutije u kojima je bila ili sočna kobasica ili suv keks za pse ili ništa od toga, a posle toga da prošetaju sa svojim vlasnicima do kutije iz koje žele da dobiju poslasticu.

Oni su, dakle, imali priliku da “škrtog” partnera zavaraju i pokažu im praznu kutiju, a onda svog vlasnika povedu do sočne kobasice i uživaju u ukusnom zalogaju. Baš to su i učinili.

Posle dva dana testiranja, psi su vodili partnera koji im je davao slatkiše pravo do kutije sa kobasicom, dok su “škrtici” pokazivali praznu kutiju.

“Pokazali su impresivnu fleksibilnost u ponašanju”, kaže Eberlajn. “Oni se ne drže samo pravila, nego razmišljaju o mogućnostima.”

Nju je iznenadilo i to što psi vrlo brzo uspevaju da otkriju optimalnu formulu ponašanja.

Neki su od samog početka “škrticu” vodili do prazne kutije i uvek su uspevali da dobiju najviše poslastica.

“Brzo su shvatili razliku između partnera. Nije bilo potrebno da dodatno uče. Nekim životinjama, poput majmuna, potrebno je mnogo ponavljanja da nauče sličnu lekciju”, kaže Eberlajn.

Vesti

Ovi psi bili su osuđeni na smrt / VIDEO

Pit bul Kajen spasen je u poslednji čas od smrti. Imao je problem sa ponašanjem, zbog čega se ove pasmine u SAD većinom uspavljuju. Ali, ovaj pas dobio je novu priliku, baš kao i čovek koji se brinuo o njemu.

Vesti nedelja 21.01. 08:45 Komentara: 6

"Kada dođe taj trenutak, želim da moj pas umre sa mnom"

Izjava francuskog glumca Alena Delona da želi da njegov pas zajedno sa njim napusti ovaj svet, izazvala je polemiku u Francuskoj. Delon rekao je da ovaj svet neće napustiti sam i da će tražiti od veterinara da uspava i njegovog psa, trogodišnjeg belgijskog ovčara po imenu Lubo.

Vesti subota 20.01. 20:10 Komentara: 40
strana 1 od 160 idi na stranu