Da li šišanje pomaže psima da lakše podnesu vrućinu?

S visokim temperaturama koje se očekuju ovog leta svi ćemo imati problema, a pogotovo kućni ljubimci i njihovi vlasnici. Mnogi se pitaju kako da olakšaju letnje mesece svojim dugodlakim psima koji su, čini se, najviše ugroženi.

Izvor: B92

Nedelja, 17.05.2015.

16:20

Default images

Ovom prilikom razgovarali smo s dva veterinara koji su imali različito mišljenje o tome da li se dugodlaki psi, koji inače nisu predviđeni za „friziranje”, mogu ošišati na kratko tokom leta.

Dr vet.med Ljubica Čerović, iz ordinacije Nomovet, odgovorila je na pitanje u kojim slučajevima je preporučljivo ošišati psa:

-Šišanje pasa je preporučljivo za one vlasnike koji nemaju vremena da se posvete održavanju higijene i četkanju, tokom leta. Na taj način, oni mogu izbeći infekcije koje nastaju kada se ućebana dlaka potpari i izazove iritaciju kože. Moj stav je da dugodlake rase poput zlatnog retrivera, nemačkog ovčara, čau-čau i haskija ne treba šišati jer se time narušava njihov izgled i prirodno stanje krzna. Dovoljno je redovno kupanje i svakodnevno četkanje! Krzno se ponaša kao prirodni termoregulator i na neki način štiti psa od toplotnog udara.

Iz ordinacije Intervet dr vet.med Ljubomir Ćurčin zastupa suprotno mišljenje:

-Ne postoji rasa pasa koji se ne može ošišati, i kojem će šišanje naškoditi! Visoke spoljne temperature dovode do toga da se mnogi ljubimci pregreju, jer oni toplotu odaju samo putem dahtanja i preko šapa. Šišanje na kratke frizure omogućava vlasnicima i ljubimcima da lakše prebrode nesnosne vrućine i reše se neprijatnih mirisa i eventualnih infekcija. U načelu, otpor ljudi prema šišanju određenih dugodlakih rasa je prouzrokovan kinološkim standardima. Šišati se mogu čak i dugodlake mačke, i nikakve medicinski problemi ne mogu proisteći iz toga. Posle šišanja se čak poboljšava kvalitet krzna koje raste jače i sjajnije...

Oba veterinara smatraju da je na visokim temperaturama neophodno skloniti životinje s direktnog sunca i da ih nipošto ne smete ostavljati u parkiranim kolima!

Sveža voda mora biti stalno dostupna i treba je menjati nekoliko puta u toku dana, pogotovo ako pas boravi na otvorenom, jer može biti zagađena parazitima i mikroorganizmima.

Zanimljivo je i to što su oko još jedne stvari veterinarski eksperti sukobili stavove:

-Pse možete prskati svežom vodom ukoliko su napolju, jer ćete ih time osvežiti. Kad ih šetate, takođe nosite flašicu vode koju možete ponuditi ljubimcu za piće ili ga poprskajte ukoliko se pregreje. Dugodlake rase nisu predviđene za izbrijavanje i njihovo krzno predstavlja prirodnu barijeru od sunca.– napominje dr vet.med Ljubica Čerović.

Suprotan stav iznosi dr vet. med Ljubomir Ćurčin, koji prskanje vodom nikako ne preporučuje:

-Uvek sam pre za varijantu šišanja i uklanjanja gustog krzna! Problem nastaje kada dugodlakog psa nakvasite a zatim se on povuče u hladovinu gde, ako je u dvorištu, legne. Tada dolazi do lepljenja zemlje i prašine za krzno, i na velikim temperaturama koža se potpari. To može izazvati infekcije i neprijatan miris, pa kada je reč o higijeni pas nije na dobitku. Savetujem svima koji su skeptični da bar jedne godine ošišaju svoju dugodalku životinju tokom toplih meseci, i uvere se sami u rezultate.

Mi smo se potrudili da što objektivnije pristupimo temi šišanja pasa tokom letnjih meseci i da izložimo objekivne činjenice.

Vlasnike pasa možemo samo da posavetujemo da u skladu sa ličnim stavovima izaberu način kako da što bolje pomognu svom četvoronožnom ljubimcu.

Jedno je sigurno: biće ovo dugo i toplo leto za sve nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: