Zašto psi neprijatno mirišu kada su mokri?

Nema sumnje da je većina ljudi barem jednom u životu osetila neugodan miris mokrog psa, a vlasnici tih ljubimaca verovatno ga vrlo dobro poznaju

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

08:49

Default images
Foto: Thinkstock

Psi smrde kad su mokri. Međutim, da li mora da bude tako?

U stvari, psi smrde kad se pokvase nakon što ih vlasnik duže nije okupao. Sve neugodne mirise onoga što se skupilo u njihovoj dlaci – od stare hrane do malo izmeta – voda oslobađa u obliku isparenja.

Baš zbog toga nije loša ideja prati svog psa posebnim šamponom s vremena na vreme. Kad kupate svog ljubimca, nemojte zaboraviti da mu operete i krevet i ogrlicu.

Psi koji imaju dužu dlaku moraju se češće kupati i redovno češljati.

Psi takođe mogu da neprijatno mirišu ukoliko imaju parazite ili bakterijsku infekciju. Iako se mogu pojaviti bilo gde na psu, takve bolesti često zahvate deo kože koji je vlažan i dobro skriven.

Neki psi možda jednostavno luče višak ulja iz lojnih žlezda. To će takođe stvoriti vrlo karakterističan miris, a voda će to još više pojačati.

Razlog za posetu veterinaru je jedino ako vaš ljubimac ima neugodan miris dok je suv. To može biti znak infekcije uva ili problema s analnom žlezdom. Problemi sa zubima ili zubnim mesom takođe nisu isključeni, kao ni želudačne poteškoće.

Izvor: tportal.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: