Staroengleski ovčar - Bobtail: Čupav div dobre duše

Staroengleski ovčar - Bobtail - velik je, snažan i zdepast pas koji izgleda još veće zbog bujne vunaste dlake. Izuzetno je dobrodušan pa se kaže da je "Bog stavio dlaku ispred očiju Bobtaila da ovaj ne vidi greške onih koje voli".

Izvor: Index.hr

Nedelja, 23.03.2014.

08:50

Default images

Poreklo

Iako zbog naziva deluje vrlo staro, nastajanje i razvoj bobtaila povezan je s industrijskom revolucijom i razvojem tekstilne industrije na jugu Engleske. Tačno poreklo nije sigurno, ali ga zbog nekih sličnosti povezuju sa južnoruskim ovčarom, bradatim kolijem i brijardskim ovčarom, a 1890. donesen je standard ove pasmine.

Izgled

Ovo je vrlo velik pas koji se može pojavljivati u svim nijansama sive, sede i plave. Glava, vrat, prednje noge i donji deo stomaka su beli, sa ili bez sivih oznaka.

Bobtail ima specifičan izgled upravo zbog krzna koje prekriva čak i oči koje ćete retko imati prilike da vidite. Široki vrat prekriven je čupavim krznom, a dugačke noge, takođe zbog krzna, izgledaju kao da pas ima čizme.

Trebao bi da ima između 48 i 50 kilograma i minimalnu visinu od 65 (mužjaci), tj. 62 centimetra (ženke).

Temperament

Radi se o psu stabilne naravi. Vrlo je veran i ne pokazuje znakove nervoze ili neopravdane agresivnosti. Odan je, umiljat i vrlo inteligentan i pun entuzijazma i energije. Ponekad je neposlušan i svojeglav pa je prikladniji za nešto iskusnije vlasnike.

Razigran je, voli društvo i pažnju vlasnika. Treba mu posvetiti dosta pažnje i vremena jer će se u suprotnom osećati zapostavljeno, što bi moglo da rezultuje destruktivnim ponašanjem.

Voli decu, ali ga u njihovoj blizini treba držati na oku zbog toga što ih svojom veličinom može slučajno srušiti. Ljubazan je prema nepoznatim ljudima, a slaže se i s drugim ljubimcima.

Laje u neočekivanim situacijama, zbog čega je dobar čuvar, a ima i vrlo istaknut ovčarski instinkt pa pokušava da grupiše ljude i životinje.

Nega i uslovi

Treba ga četkati više puta nedeljno, i to dubinski, do poddlake. Ako se nešto zapetlja u dugu dlaku, treba to odmah izvaditi.

Može da živi u stanu, ali će biti najsrećniji ako ima pristup ograđenom dvorištu u kom će moći da se igra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: