Kako najlakše izdresirati psa?

Vreme kada smo pse dresirali uz pomoć nagrade i kazne možda je iza nas! Nova studija pokazuje da psi brže uče imitacijom ponašanja vlasnika nego na “zastareli” način nagrađivanjem poslasticama. Pročitajte kako možete brže naučiti svog psa pravilnom ponašanju...

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2014.

08:31

Default images

Najnovija studija pokazala je da najpopularniji način dresure potcenjuje sposobnost pasa da imitiraju ponašanje koje vide od svojih vlasnika. Imitacija kao vrsta dresure, u kombinaciji sa kliker metodom, znatno je delotvornija prilikom učenja dosta kompleksnijih radnji.

Kako bi uporedili "stari i novi metod", istraživači su angažovali vlasnike pasa koji su prethodno dobili sertifikat za jedan od tipova dresure.

Testiranje je podrazumevalo učenje jednostavnih i složenih komandi, u tri odvojene sesije, koristeći metod za koji su vlasnici sertifikovani. U oba slučaja vlasnici su imali 15 minuta da nauče svoje pse da izvrše novu komandu.

Kliker metoda dresure prvo trenira psa da poveže zvuk sa nagradom - poslasticom. Ova metoda pokazala se vrlo korisna u kombinaciji sa imitacijom pri dresuri psa da izvrši složenije radnje.

Metod imitacije, sa druge strane, podrazumeva inicijalno uslovljavanje psa da obrati pažnju na vlasnika dok izvršava radnju koju želi da pas nauči. Pas se dresira tako da pokuša da imitira radnju kada mu se kaže “uradi to”. Ponavljanje radnje se ponavlja sve dok pas ne uradi ono što treba.

Upoređujući dva metoda, naučnici su došli do zanimljivih rezultata... U slučaju jednostavnih radnji nema razlike između dve metode, ali kod složenih i radnji od dve akcije, imitacija se pokazala kao znatno bolji i efikasniji način učenja. Ovakva dresura koristiće se pri obuci radnih pasa, kako bi što brže naučili određene komande.

Ukoliko je vaš pas nestaško i ne sluša vas baš najbolje, možda je pravo vreme da isprobate novu metodu dresure. Pokažite mu na primeru šta treba da uradi i ponovite dok ne nauči. Nadamo se da će vaš četvoronožni prijatelj brzo "ukapirati" pravila ponašanja.

Izvor: Životinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: