Srbija: Operacija katarakte i za pse

Nedavno je i u Srbiji moguće da se psima koji boluju od katarakte operacijom vrati dobar i kvalitetan vid. Pre šest meseci obavljene su prve intervencije u našoj zemlji.

Izvor: dr Mirko Jankov

Utorak, 11.02.2014.

18:07

Default images

Slabljenje i gubitak vida zbog zamućenja očnog sočiva nije neprijatnost koja pogađa isključivo ljude. Sve životinje mogu takođe dobiti katraktu. Oftalmološka hirurgija i njima pomaže.

Operacija se izvodi istom aparaturom i na identičan način kao kod ljudi, ultrazvukom i ugrađuje se sočivo sa dioptrijom. Tako se operacije katarakte izvode širom sveta kod brojnih divljih i domaćih životinja. Ipak najčešći pacijanti su kućni ljubimci i to prevashodno psi. Psi dobijaju kataraktu u znatno većem procentu nego mačake i kunići, a neke rase pasa su podložnije od drugih. Razlog za to leži u činjenici da su katarakte kod nekih rasa pasa nasledne.

Za razliku od ljudi kod kojih se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji uz kratak postoperativni oporavak, kod pasa se operacija izvodi u opštoj anesteziji uz obavezan preoperativan i dugotrajan postoperativan tretman koji se sastoji u aplikovanju kapi.

Kako kod pasa nisu sve katarakte operativne, neophodan je detaljan preoperativni oftalmološki i opšti pregled, kako zahvat ne bi bio uzaludan. Još jedna od razlika u poređenju sa ljudima je vreme pojavljivanja - kod ljidi se najčešće radi o staračkoj katarakti, dok se kod pasa zavisno od vremena pojavljivanja govori o kongenitalnoj katarakti (razvija se pre rođenja, prisutna na rođenju), juvenilnoj (razvija se kod mladih životinja) i senilnoj katarakti (razvija se kod starih životinja).

Operacija katarakte nije obavezna. Pas može funkcionisati i živeti bez vida, ali mu vraćanje oštrog vida vraća kvalitet života. Za sada se kod nas ovim suptilnim intervencijama zamene zamućenog očnog sočiva veštačkim bavi mr. dr Olgica Ivanović, jedini veterinar oftalmolog u Srbiji.

Jedan od vrhuskih svetskih očnih hirurga, koji se specijalizirao za prednji segment oka dr Mirko R. Jankov sarađuje sa dr Ivanović i često je u prilici da kolegama kao i oftalmolozima širom sveta tako i veterinarima hirurzima pomaže da nauče kako se izvode intervencije na oku njihovih pacijenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: