Ljubimac na B92.net

Srbija: Operacija katarakte i za pse

Nedavno je i u Srbiji moguće da se psima koji boluju od katarakte operacijom vrati dobar i kvalitetan vid. Pre šest meseci obavljene su prve intervencije u našoj zemlji.

Izvor: dr Mirko Jankov
Podeli

"Oreol" kao rešenje za slepe i slabovide pse
Rej Čarls - lepi slepi retriver

Slabljenje i gubitak vida zbog zamućenja očnog sočiva nije neprijatnost koja pogađa isključivo ljude. Sve životinje mogu takođe dobiti katraktu. Oftalmološka hirurgija i njima pomaže.

Operacija se izvodi istom aparaturom i na identičan način kao kod ljudi, ultrazvukom i ugrađuje se sočivo sa dioptrijom. Tako se operacije katarakte izvode širom sveta kod brojnih divljih i domaćih životinja. Ipak najčešći pacijanti su kućni ljubimci i to prevashodno psi. Psi dobijaju kataraktu u znatno većem procentu nego mačake i kunići, a neke rase pasa su podložnije od drugih. Razlog za to leži u činjenici da su katarakte kod nekih rasa pasa nasledne.

Za razliku od ljudi kod kojih se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji uz kratak postoperativni oporavak, kod pasa se operacija izvodi u opštoj anesteziji uz obavezan preoperativan i dugotrajan postoperativan tretman koji se sastoji u aplikovanju kapi.

Kako kod pasa nisu sve katarakte operativne, neophodan je detaljan preoperativni oftalmološki i opšti pregled, kako zahvat ne bi bio uzaludan. Još jedna od razlika u poređenju sa ljudima je vreme pojavljivanja - kod ljidi se najčešće radi o staračkoj katarakti, dok se kod pasa zavisno od vremena pojavljivanja govori o kongenitalnoj katarakti (razvija se pre rođenja, prisutna na rođenju), juvenilnoj (razvija se kod mladih životinja) i senilnoj katarakti (razvija se kod starih životinja).

Operacija katarakte nije obavezna. Pas može funkcionisati i živeti bez vida, ali mu vraćanje oštrog vida vraća kvalitet života. Za sada se kod nas ovim suptilnim intervencijama zamene zamućenog očnog sočiva veštačkim bavi mr. dr Olgica Ivanović, jedini veterinar oftalmolog u Srbiji.

Jedan od vrhuskih svetskih očnih hirurga, koji se specijalizirao za prednji segment oka dr Mirko R. Jankov sarađuje sa dr Ivanović i često je u prilici da kolegama kao i oftalmolozima širom sveta tako i veterinarima hirurzima pomaže da nauče kako se izvode intervencije na oku njihovih pacijenta.

Psi

Kako najlakše izdresirati psa?

Vreme kada smo pse dresirali uz pomoć nagrade i kazne možda je iza nas! Nova studija pokazuje da psi brže uče imitacijom ponašanja vlasnika nego na “zastareli” način nagrađivanjem poslasticama. Pročitajte kako možete brže naučiti svog psa pravilnom ponašanju...

Psi sreda 19.02. 08:31 Komentara: 12

Niko ne želi psa sa dve njuške

Snaflsa, mešanca nemačkog i belgijskog ovčara, već mesecima u azilu u Glazgovu zaobilaze potencijalni vlasnici, jer ih odbija nesvakidašnja anomalija na njegovoj njušci – ima "dva nosa" koja može zasebno da pomera.

Psi subota 8.02. 11:54 Komentara: 17

Kako naučiti psa da dođe na poziv?

Najvažnija stvar koju svaki pas treba da zna (i kojoj je potrebno da ga naučite) jeste da dođe na poziv. Ne samo što će vam olakšati šetnje i druženje sa psom, već mu ponekada može spasiti i život.

Psi subota 8.02. 09:02 Komentara: 14
strana 1 od 11 idi na stranu