Konačno i u Srbiji: Prva banka krvi za pse

Potreba za ovakvom inicijativom u Srbiji je velika, zato je Nišlija Zoran Cvetković uzeo stvar u svoje ruke - doktor veterine je pokrenuo prvu banku krvi za pse u našoj zemlji, koja već sada ima oko 150 donora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2014.

15:47

Default images

U svetu banke krvi za pse već odavno postoje, a u našoj zemlji tek od septembra prošle godine. Doktor Zoran Cvetković, veterinar i vlasnik ambulante “Vet Impuls” u Nišu, realizovao je svoju ideju kako bi i njegove kolege lakše dolazile do krvi i efikasnije pomogle psima.

Banka krvi za pse je zapravo baza donora pouzdanih životinja od kojih se može uzeti krv i krvni proizvodi. Donori su uglavnom psi koji se već leče u ovoj ambulanti, redovno vakcinisani i očišćeni od glista.

- Interesovanje je veliko i odaziv je dobar, jer su vlasnici svesni da i njihovim psima nekada može zatrebati krv - izjavio je dr Cvetković za naš portal i dodao da u slučaju potrebe za krvlju ili nekim krvnim proizvodima donori imaju prednost.

Kao i u humanoj medicini, ne može bilo ko da bude donor. Nakon urađenih analiza krvne slike, proverava se da li je pas klinički zdrav i da li ima neke zarazne bolesti. Donor može biti pas stariji od godinu dana, mlađi od 8 godina i težine od 20 kilograma.

Način na koji se krv uzima potpuno je bezopasan i traje svega deset minuta. Osim uboda igle, postupak nije traumatičan za životinju.

Krv se zatim obrađuje i uzimaju se krvni proizvodi koji mogu da se čuvaju duže nego sveža krv. Tako na primer krvna plazma može da se čuva i do pet godina, dok sveža krv najduže 42 dana.

Doktor Cvetković nam je objasnio da donirana krv, pogotovu krvna plazma, ima široku primenu i koristi se prilikom povreda, intenzivnih krvarenja, traume, hirurških intervencija, lečenja raznih poremećaja i infektivnih bolesti.

- Doniranje krvi izuzetno je značajno prilikom lečenja mačije kuge i štenećaka, jer se uzima krv životinje koja već ima izgrađeni imunitet, uredno je primala vakcine, i ima zadovoljavajuća antitela na te bolesti. – objasnio nam je doktor, - Bolesnoj životinji dajući krv imunizovane životinje daje se pasivni, gotovi imunitet.

Takođe, u hitnim slučajevima, krv psa može da se da mački, bez ikakve reakcije. Različite životinjske vrste nemaju urođena antitela na krv drugih životinja.

Nadamo se da će ova inicijativa zaživeti i u drugim gradovima Srbije, kako bi veterinari lakše i efikasnije pomagali našim četvoronožnim prijateljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: