Nemački bokser: Večno štene

Nemačkog boksera često nazivaju "psom prekrasne ružnoće". Radi se o nežnom i zaigranom psu privrženom porodici koji je uz to i odličan pas čuvar i policijski i vojni pas.

Izvor: Index.hr

Ponedeljak, 20.01.2014.

08:50

Default images

Poreklo

Bokser je nastao ukrštanjem više bavarskih pasmina, a kasnije i precima mastifa i buldoga i u početku je korišćen za lov i za čuvanje stoke, ali prema nekim izvorima i za borbe s bikovima. Pasmina je nastala sredinom 19. veka i uskoro je postala vrlo cenjena pa je u Minhenu 1897. osnovan Nemački klub vlasnika boksera, kada je objavljen i standard pasmine koji je 1902. i 1905. godine doživeo neke promene. Taj standard i danas važi.

Izgled

Bokser je pas srednje do nešto više visine i snažne i kompaktne građe i muskulature. Mužjak bi trebalo da bude visok od 57 do 67 centimetara i da teži od 30 do 32 kilograma, a ženka od 53 do 59 centimetara i od 24 do 25 kilograma.

Prepoznatljiv je po četvrtastoj građi, dubokim grudima i glavi na kojoj se nalazi tamna maska (samo na njušci). Donja čeljust se u blagom luku uzdiže i nadilazi gornju, a usne su spuštene u luku prema dole s kožom koja visi sa strane. Nozdrve su široke. Ima kratku i oštru dlaku žute (od svetložute do jelenje crvene) ili tigraste boje, a obe mogu imati bele oznake. Ima ih i u drugim bojama, posebno beloj, ali one nisu priznate standardom.

Temperament

Bokser je znatiželjan i zaigran i zapravo se celog života ponaša pomalo poput šteneta, dakle, zna da bude malo samovoljan. Veseo je, voli da skakuće i glupira se pa ga od prvih dana treba istrajno odgajati i učiti da ne skače na ljude.

Dobro se slaže s decom, ali ih zbog svoje živahne naravi može nenamerno srušiti. Dobro se odnosi i prema drugim životinjama i psima.

Prema ljudima koje poznaje je ljubazan, ali je oprezan prema strancima, što ga čini dobrim psom čuvarom. Osim toga ga neretko možemo videti i kao policijskog ili vojnog psa koji učestvuje u potragama i spašavanjima.

Održavanje

Vrlo je čist, malo se linja i sam se čisti lizanjem pa nećete imati mnogo posla s njegovim krznom.

Iako može da živi u stanu, imajte na umu da mu treba dosta igre i kretanja pa ćete morati da ga često izvodite u šetnju. Zato će se najbolje osećati u ograđenom dvorištu gde će imati prostora za svoje male nepodopštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: