Pas - prvi kućni ljubimac

Mali ili veliki, rasan ili mešanac, kratkodlaki ili dugodlaki? Kako da odaberete pravog psa za svoju porodicu?

Izvor: Izvor: Željka Zebiæ / yumama.com

Sreda, 28.11.2012.

12:37

Default images

Ukoliko je dete već dobro upoznato sa načinom prilaženja psu, načinom maženja i hranjenja, onda pas kao prvi kućni ljubimac predstavlja odličan izbor. U razgovoru sa Milicom Milkić, psihologom i zoologom, potražili smo odgovore na najčešća pitanja roditelja kada je u pitanju izbor psa.

Pre nego što nabavite kucu, bilo bi dobro da vaše dete upozna porodice, odnosno decu koja je već imaju, kao i da posmatrate kako reaguje na pse u parkovima. Sačekajte par meseci, jer dete može da promeni mišljenje i poželi nešto drugo, a trebalo bi i da se posavetujete sa pedijatrom, možda i sa veterinarom, piše portal "YuMama".

Rase koje "odgovaraju" deci

Rase pasa koje potpuno odgovaraju deci uzrasta oko pet godina su labrador, zlatni retriver, njufaundlend, bokser, pudla, bigl, irski seter... Odani su, spremni da ugode detetu i ispunjavaju njegove prohteve.

Rase pasa koje se teško prilagođavaju temperamentu dece mlađe od pet godina, i koje nikako ne bi trebalo birati da budu prvi kućni ljubimci (ali samo prvi) su: dalmatinac, čivava, čau-čau, pekinezer...

Za decu koja su sklona alergijama, idealan izbor su: jorkširski terijer, maltezer, šnaucer i puli. Za stan su idealni mali psi: jorkširski terijer, maltezer... dok veći psi zahtevaju dvorište u kojem mogu više da trče.

- Zabluda je da su neke rase poput rotvajlera, dobermana, boksera... opasne po decu. Naprotiv, ove rase pasa su veoma zaštitnički nastrojene prema deci, a negativnu sliku o njima stvaraju neodgovorni vlasnici, koji ih vaspitavaju na neadekvatan način. Ljudi ih izbegavaju kao kućne ljubimce, jer zbog velike snage i ogromne energije zahtevaju dosta truda i znanja o ponašanju pasa - kaže naša sagovornica.

Bez prevelikih očekivanja

Ukoliko petogodišnjak izrazi želju da ima kucu ili macu, uz obećanje da će da vodi računa o ljubimcu, nije realno očekivati da će tako i biti. Jer, dete od pet godina nema razvijen pojam brige.

Za njega brinuti o nekome, znači voleti. Dakle, možete da očekujete samo ljubav prema ljubimcu, i poštovanje pravila koja ste vi kao roditelj postavili. Zbog toga je važno da razgovarate sa supružnikom da li vi, odrasli, možete da brinete o životinji: imate li vremena, mogućnosti i snage za takvu vrstu obaveze. Naravno, kućni ljubimac - pored toga što dete ispunjava radošću, obogaćuje i vaš život, i daruje vam novi oblik bezuslovne ljubavi!

Ljubimac nije igračka!

I mlađa i starija deca se raduju igri sa ljubimcima, na šta ih treba i podsticati, ali i upozoriti da životinje nisu igračke! Mnogi odgajivači zbog toga nisu radi da manje, krhkije pse prodaju porodicama sa jako malom decom, posebno ako ni roditelji nemaju iskustva sa psima (pas se ne baca, ne vuče, nije automobilčić, ni lutka).

- Sa druge strane, kuce u deci vide partnera za igru, zbog sličnosti temperamenta. Naravno, svaku životinju možete i treba da naučite da ni dete nije igračka, i da prema njemu mora da se ophodi kao da mu je "gazda", da ga poštuje. Postavite dete tako da zauzima značajno mesto u odnosu na psa: na primer, pas treba da nauči da je detetu dozvoljeno da vam sedi u krilu, dok je njemu to zabranjeno.

Naučite životinju da detetu tog uzrasta ne sme da priđe bez poziva i vašeg odobrenja, da ne sme da liže i njuška dete, da mu ne prilazi sa uzbuđenjem već potpuno smireno, da dete ali i vi imate svoj prostor, a ljubimac svoj. Mnogi se ovog pridržavaju samo delimično, ali je to jako važno kada su deca mala. Pre svega, radi mira u porodici, ali i da druženje sa ljubimcima kao članovima porodice ne bude balast, već radost - kaže Milica Milkić.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: