Kako psi razumeju komande?

Psi uče govorne komande tako što reči povezuju sa veličinom i teksturom predmeta na koji se odnose, a ne njegovim oblikom pokazala je nova studija.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.11.2012.

12:32

Default images

Istraživači Univerziteta Linkoln otkrili su da psi uče da povezuju reč sa objektom i prave asocijacije koje su potpuno različite od onih koje ima čovek.

Recimo, kada beba uči šta je to “lopta”, ona tu reč povezuje sa određenim oblikom.

Međutim, psi kako se pokazlo u studiji oblike ne razaznaju tako dobro.

Istraživači su obučavali Gejbl, petogodišnjeg kolija da prepozna sličnost nekoliko predmeta sličnih oblika.

Otkrili su da je tokom kraće obuke Gejbl naučio da poveže ime nekog predmeta sa njegovom veličinom, identifikujući i druge predmete sličnih dimenzija prema istom imenu.

Posle izvesnog vremena, pas je uspeo da poveže reč sa drugim predmetom sličnih tekstura, ali ne i predmete istog oblika.

Dr Emil van der Zi koja je sprovela istraživanje smatra da ova razlika u procesu mišljenja kod čoveka i pasa ima veze sa našom evolucionom prošlošću.

“Iako vaš pas razume komandu ‘Donesi loptu’ on o predmetu misli na sasvim drugačiji način od vas. Nama je bitan oblik, kako bismo loptu nazvali ‘loptom’, dok je psu bitnija veličina i tekstura”, kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: