Novo otkriće - spas za paralizovane pse

Psima koji su oboleli od različitih oblika paralize uskoro bi se moglo pomoći jednostavni ubrizgavanjem injekcije koja sadrži ćelije iz sluzokože njihovog nosa, otkrili su britanski naučnici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

15:04

Default images

Britanac Maj Haj do sada je morao svog desetogodišnjeg jazavičara po imenu Džasper da šeta u kolicima, jer su dve azdnje šape njegovog ljubimca bile ozbiljno povređene u nesreći pre nekoliko godina.

“Sada trčkara oko kuće, po celom dvorištu, i može da se igra sa drugim psima. To je zaista divno”, kazao je Haj u razgovoru za BBC.

Povređeni Džasper samo je jedan od pasa koji su bili deo studije nedavno sprovedene od strane Medicinskog istraživačkog centra Univerziteta u Kembridžu, koja je sprovedena sa ciljem pronalaženja leka za pseću paralizu. To je prva studija ovog tipa koja se bavila životinjama i njihovim realnim, svakodnevnim problemima, jer su se do sada istraživanja sprovođena isključivo u laboratorijskim uslovima.

Od 34 testirana psa, njih 23 dobila su injekciju sa ćelijama sluzokože iz nozdrva, dok je ostataku ubrizgana obična tečnost.Nakon određenog vremena svi psi kojima su ubrizgane ćelije sluzokože uspeli su da se oporave i stanu na sve četiri šape, uključujući i one povređene.

Rezultati studije nedavno su  objavljeni u časopisu “Brain” zbog toga što ne predstavljaju samo važno otkriće za životinje. Naime, naučnici se nadaju da će, nakon što usavrše metod u slučaju pasa, slično istraživanje sprovesti i na ljudima.

“Naše otkriće je veoma uzbudljivo jer po prvi put pokazuje da transplatacija ovih ćelija u povređenu kičmenu moždinu može dovesti do značajnih poboljšanja”, kazao je professor Robin Frenklin, koautor studije.

Kako je izgledao Džasper pre i posle tretmana, pogledajte u priloženom video zapisu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: