Ljubimac na B92.net

Koliko kalcijuma treba psu?

Ako kupite štene velike rase (doga, ovčar, rotvajler) i odete u neki od mnogobrojnih pet šopova da nabavite hranu, imate ogromnu šansu da će vas ljubazno osoblje toplo posavetovati da takvom štenetu, pored hrane, trebaju i tablete kalcijuma.

Goran Cvetković, DVM, MBAIzvor: mediport.rs
Podeli

Nj.V. Kalcijum ima svoje sveto mesto u našoj kinologiji čak i međju ljudima koji se profesionalno bave psima i iznad svega vole ove životinje. Većina veruje da je kalcijum neophodan mladim psima da brzo izrastu u velike i snažne jedinke.

Nažalost, istina je da veliki broj štenadi koja bez ozbiljnog nadzora uzima kalcijum izrasta u teške invalide koji provedu svoje mučne živote između epizoda bolova i velike količine skupih analgetika.

Kalcijum može biti veoma štetan za pse i to naročito za štenad velikih rasa koja brzo rastu. Displazija kukova i druge bolesti skeletnog sistema, kamenje u mokraćnom sistemu, otežana resorpcija magnezijuma i cinka u crevima su samo neki od problema koji mogu biti posledica suvišnog kalcijuma.

Za razliku od odraslih pasa, štenad, i to posebno štenad velikih, brzo rastućih rasa, nemaju efikasan sistem za sprečavanje resorpcije suvišnog kalcijuma u crevima, koji onda ulazi nekontrolisano iz creva u krvotok što obično dovodi do teških zdravstvenih posledica.

Sa druge strane, zapitaće se sa pravom mnogi, kako je moguće da su generacije i generacije pasa podignute bez ikakvih zdravstvenih posledica, a uz dodatak kalcijuma? Odgovor je u tome da je dodatak kalcijuma neophodan jedinkama koje, kao nekada, jedu čisto meso sa nešto povrća i žitarica koji su siromašni u kalcijumu ili ostacima naših obroka.

Danas, kada u ishrani pasa i mačaka preovladava gotova, kompletna i testirana hrana, koja sadrži dovoljnu količinu kalcijuma, svako nekontrolisano dodavanje kalcijuma može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Naravno, postoje situacije kada je kalcijum potrebno davati psima (gravidnim kujama pre ili neposredno posle porodjaja, kod pasa kod kojih se laboratorijski utvrdi da je dodavanje kalcijuma indikovano itd), ali to mora uvek biti u konsultaciji sa veterinarom i na osnovu laboratorijskih nalaza.

Medjutim, postoje supstance koje su psima i mačkama neophodni, a zasigurno ih nema u gotovoj hrani. To su pre svega Omega 3 i Omega 6 esencijalne masne kiseline (Viacutan Plus) koje su nestabilne na visoku temperaturu i ne mogu da prežive termičku obradu gotove, granulirane hrane. Ove supstance ce pomoći Vasem ljubimcu da ima zdravu kožu i lepu dlaku i da se izbori sa svrabom i drugim simptomima alergija.

Takodje, u gotovoj ishrani je gotovo nemoguće naći glukozamin i hondroitin sulfat (Flexadin, Arthrovet) koji su neophodni za normalno razvijanje i očuvanje hrskavice.

I na kraju, mnogo je efektnije dati prirodan (Anima Strath) nego sintetički preparat jer je njegova iskoristivost u organizmu mnogo veća, a nema štetnih posledica koje često sa sobom nose aditivi, pojačivači ukusa, boje, mirisa i tako dalje.

Zato je najsigurnije, najcelishodnije i najjeftijnije posavetovati se o ishrani i adekvatnim hranljivim i terapeutskim dodacima hrani sa svojim veterinarom.

Psi

10 najboljih rasa pasa za decu

U dilemi ste da li da kupite detetu psa? Ne zaboravite da su deca koja odrastaju u porodicama sa ljubimcem socijalizovanija i odgovornija, te pročitajte koje rase savetujemo...

Psi četvrtak 29.11. 17:26 Komentara: 60

Kako da brinete o ljubimcu tokom zime?

Zima se opasno približava, a s njom i još hladniji dani. Ljubimci mogu biti naročito osetljivi na takvo vreme, pa uprkos tome što su prekriveni krznom, njihovi vlasnici moraju preduzeti posebne mere da životinje zaštite od hladnoća.

Psi četvrtak 29.11. 10:11 Komentara: 11

Izrael: Pas spasio vlasnika granate

Aleks Lajbovic je i dalje živ zahvaljujući njegovom psu heroju – Luizi. Ova neobična keruša na vreme je upozorila vlasnika na granatu ispaljenu iz oblasti Gaze koja je dospela u Lajbovicev stan u Aškelonu.

Psi nedelja 25.11. 08:43 Komentara: 9

Kako psi razumeju komande?

Psi uče govorne komande tako što reči povezuju sa veličinom i teksturom predmeta na koji se odnose, a ne njegovim oblikom pokazala je nova studija.

Psi četvrtak 22.11. 12:32 Komentara: 7

Nove table o zabrani kretanja ljubimaca

Javno komunalno preduzeće (JKP) "Zelenilo Beograd" saopštilo je da će u toku ove sedmice ugraditi još 48 obaveštajnih tabli na opštini Stari grad o zabrani slobodnog kretanja kućnih ljubimaca na javnim površinama i u parkovima.

Psi sreda 21.11. 16:15 Komentara: 24

Novo otkriće - spas za paralizovane pse

Psima koji su oboleli od različitih oblika paralize uskoro bi se moglo pomoći jednostavni ubrizgavanjem injekcije koja sadrži ćelije iz sluzokože njihovog nosa, otkrili su britanski naučnici.

Psi ponedeljak 19.11. 16:00 Komentara: 2
strana 1 od 11 idi na stranu