Šta vaš pas stvarno želi?

Vrlo često se dešava da ne razumemo potrebe ljubimaca samo zato što pokušavamo da ih ukalupimo u naše viđenje stvari. Oblačimo ih u smešne kostime i snimamo kako prave sitne gluposti, ali ono što je najvažnije, ne dopuštamo im da budu psi. Međutim, vaš pas može imati i određene potrebe koje nisu toliko očigledne.

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2012.

14:13

Default images

1. Vaš pas želi društvo – vi ponekad niste dovoljni. Psi su prirodno predodređeni da žive u čoporu, a ne samo u malim porodičnim jedinicama. Psi mogu da funkcionišu u mnogo većim zajednicama. Ukoliko imate malu porodicu, krucijalno je da se postarate da vaš pas ima dovoljno prilika za interakciju sa drugim ljudima i psima. Pridružite se ostalim vlasnicima pasa prilikom šetnje i pružite vašem psu veće društvo.

2. Vaš pas želi disciplinu. Za mnoge je treniranje pasa radi discipline stvar izbora i da je disciplina namenjena isključivo neposlušnim psima. Iako vašem psu možda ne treba formalna disciplina, vrlo je važno da postoji neki vid treninga. Psu je potreban autoritet i oni žele da imaju vođu čopora u životu. Ukoliko on ne postoji, oni će sami početi da preuzimaju teritoriju – što može dovesti do problema sa ponašanjem i disciplinom.

3. Vaš pas želi obaveze. Za psa može da bude vrlo teško ako ne oseća svrhu svog postojanja. Proveli smo vekove ukrštajući brojne vrste kako bi stvorili pse koji žele da rade. Koliji su rođeni sa željom da predvode i da se staraju o stadu, retriveri da se brinu, a lovački psi da vam pomažu u lovu. Dajte vašem psu svakodnevne zadatke kako bi se osećao da doprinosi i da ima svrhu.

4. Vaš pas zaista želi da bude deo porodice. Vaš pas zaista ima veliku želju da bude uključen u sve porodične aktivnosti – a ne samo da ga povremeno neko pomazi ili mu da nagradu. Vaš pas treba i zaslužuje da bude uključen u sve aktivnosti koje definišu jednu porodicu.

5. Vašem psu je potrebna odlična medicinska nega. Ovo bi trebalo da bude očigledno, ali veliki broj vlasnika ovo previđa. Česte vežbe i šetnje su obavezne a redovna poseta veterinaru radi pregleda i vakcina je vrlo važna za pse kao i poseta lekaru za decu. Psima koji pate od hroničnih bolesti potrebna je nega baš kao i ljudima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: