Da li psi zaista osećaju naš bol?

Već znamo da su psi naši najverniji prijatelji, međutim nova britanska studija naučno je potvrdila ovo verovanje.

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

12:46

Default images

Nedavno je objavljen rad u žurnalu "Animal Cognition" koji se poziva na eksperiment sproveden od strane londonskog Goldsmits Univerziteta koje tvrdi da su psi empatični i da će uvek prvo prići ljudima koje nešto emotivno ili fizički boli ili su nesrećni.

Dr Debora Kastanc sa odseka psihologije razvila je inovativnu proceduru na osnovu koje je ispitala koliko psi mogu da prepoznaju i odgovore na emotivne reakcije ljudi.

Osamnaest pasa, različitih uzrasta i vrsta su bili deo eksperimenta od 20 sekundi u kome se ili psov vlasnik ili potpuno nepoznata osoba pretvarala da plače, zvižduće ili komunicira sa nekim.

Psi su pokazali konstantu u ponašanju tako što su baš svaki put reagovali empatično i prilazili i dodirivali osobe koje su plakale tako što su ih tešili.

Studija je pokazala i da su psi prilazili osobi koja je plakala, bilo da je u pitanju njihov vlasnik ili nepoznato biće.

"Psi su reagovali na ljudsku emociju u pokušaju da pomognu i uteše" kaže dr Kastanc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: