Da li znate da vaša petarda ostavlja ozbiljne posledice na psa?

"Baci poljubac, a ne petardu", apel je upućen svima povodom predstojećih praznika, poručuju iz udruženja za zaštitu životinja "Levijatan", kao i brojne poznate ličnosti koje su se priključile ovoj kampanji. Naime, petarde kod životinja izazivaju stres, psihičke, ali i fizičke posledice. Dešavalo se da pirotehnička sredstva budu kobna čak i po život ljubimaca. Njima su izloženi najčešće ulični psi, vlasnički, ali i sve ostale životinje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Veterinar Miloš Panjković kaže za Prvu televiziju da, ukoliko petarda padne blizu psa, najčešće izaziva povrede i opekotine na njegovom telu i koži, a može da dođe do oštećenja očiju ili sluha kod životinje.

"Druga stvar je što ostavljaju psihičke posledice. Psi posle toga ostaju istraumirani, čak i kad se vrate kući, ne ponašaju se normalno. Budu pod stresom, tresu se, prestanu da jedu. Ako to traje duže, kao što kod nas bacaju petarde po 15 dana, dešava se da imaju ozbiljnije probleme, da im ne radi, recimo štitna žlezda", objašnjava veterinar.

On apeluje na sve koji su ljubitelji petardi i pirotehničkih naprava da ih ne upotrebljavaju.

"Životinje su istraumirane - i one kućne i one koje su na ulici. Imamo velikih problema sa njima da ih posle vratimo u normalu", ističe on.

Veterinar Panjković kaže da, nažalost, istraumiranim psima najčešće daju lekove za smirenje na biljnoj bazi, ali dešava se da moraju da im daju ozbiljnije preparate i sedative, jer su toliko uplašeni da su paralisani od straha.