Ljubimac na B92.net

Pitajte veterinara

Ukoliko imate nedoumicu u vezi sa zdravljem ili ponašanjem vašeg ljubimca ili vam je potreban savet oko ishrane ili higijene životinje, možete postaviti pitanje našem veterinaru.

Pošaljite vaša pitanja vezana za mačke, pse ili glodare.

Stručne odgovore će vam dati dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante “Pas, mačka i …” (pasmacka.com).Poštovani čitaoci,

Ideja rubrike “Pitajte veterinara” je da Vam približim i po mogućstvu objasnim problem koji ima Vaš kućni ljubimac i na taj način dam smernice šta bi trebalo dalje preduzeti.

Odgovore sa konkretnom terapijom nije moguće davati, jer podaci koje dobijam ovim putem ne mogu biti dovoljno precizni.

Problematika većine oboljenja nije jednostavna, neophodno je pacijenta klinički pregledati, uzeti detaljne podatke od vlasnika, predhodnu istoriju bolesti ako ona postoji, kakva je terapija korišćena u predhodnim lečenjima, odraditi dodatnu dijagnostiku ako ima potrebe.

Kada dobijete sve potrebne informacije i podatke, možete odrediti terapiju.

Sve drugačije urađeno bio bi krajnji neprofesionalizam.

Takođe, Zakonom o prometu lekova i reklamiranju zabranjen je bilo koji oblik reklamiranja i pominjanja lekova i preparata koji se izdaju isključivo na lekarski recept. Kada za to postoji opravdani razlog, može se navesti aktivna supstanca preparata.

S poštovanjem,
Dr vet. Med. Tatjana Stevanović
Sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare

Pitanja pošaljite putem formulara, a odgovori će biti objavljivani na ovoj stranici.

Postavite pitanje veterinaru

Odgovori po oblastima:

Pitajte veterinara

Nemački ovčar sa lošim stavom zadnjih nogu

Biljana Blazev: Imam nemačkog ovačara, starog 15 meseci. Zadnje noge joj čudno idu. Stopalo joj dok hoda ide malo na unutra, a onaj deo noge iznad stopala, ja to zovem članak, ide malo prema napolje. Da li ovčari tako hodaju? Dobija kalcijum, plašim se da nije displazija.

Pitajte veterinara ponedeljak 10.08. 22:46 Komentara: 2

Rotvajler sa ranom na vratu

Vladan Đorđević: Mom psu se na vratu pojavilo nešto kao rana od zarezanog lanca koja je tvrda, boli ga i gnojava je. Povodac psu stavljam samo do parka. Inače je u boksu i vrlo dobro i kvalitetno čuvan i hranjen. Rotvajler je, star dve godine.

Pitajte veterinara ponedeljak 10.08. 22:44 Komentara: 0

Mešanac sa krmeljivim okom

Tijana Bakić: Imam mešanca starog 6 godina. Već dva dana mu jedno oko mnogo krmelja i zatvorenije je od drugog. Bilo je pomalo i otečeno ali se otok povukao. Da li je neophodna poseta veterinaru?

Pitajte veterinara ponedeljak 10.08. 22:42 Komentara: 0

Maca kojoj je spuštena donja usna

Jelena Cvetanović: Poštovanje, našla sam macu na ulici i zadržala ali sam primetila da joj je donja usna malo spuštena tako da ne može i gornju i donju skroz da spoji. Na tom otvorenom delu joj je stalno ranica. Kako da joj pomognem?

Pitajte veterinara sreda 1.07. 13:23 Komentara: 0

Postoji li šansa da je moj pas agresivan?

Tijana Jovanović: Haski koji ima osam meseci (mužjak) ujeda zadnjih par dana, ne jako, kao da se igra, ali me brine što je dok smo trčali par puta režao na mene. Postoji li šansa da je agresivan? Zanima me i koliko grama granula je dovoljno da mu dajem pri jednom obroku, jede dva puta dnevno?!

Pitajte veterinara sreda 1.07. 13:18 Komentara: 0

Moja mačka čudno prede

Suzana Kostadinović: Imam mačku mužjaka, star je 10 meseci, domaća mačka, kada prede, ne čuje se pravo predenje već kao neko krčanje, kasnije već počinje da se napinje i da "kašlje" na kraju kao da nešto jako proguta. I to ne prestaje. Čak i kad samo diše. Pomozite, hvala!

Pitajte veterinara četvrtak 18.06. 16:14 Komentara: 0
strana 1 od 2 idi na stranu