Nađeni zdravi tasmanijski đavoli, postoji nada da vrsta neće izumreti

Grupa tasmanijskih đavola pronađena je u udaljenim delovima australijskog ostrva Tasmanije, podstakavši time nadu da će se ta ugrožena vrsta spasiti od izumiranja. Ovi torbari koji žive jedino na Tasmaniji poslednje dve decenije pogođeni su zaraznim tumorom lica koji je izbrisao gotovo 80 odsto populacije.

Izvor: hina

Sreda, 15.08.2018.

11:09

Nađeni zdravi tasmanijski đavoli, postoji nada da vrsta neće izumreti
Foto:Thinkstockphotos

Četrnaest primeraka, nezaraženih tom bolešću, pronađeni su tokom osmodnevne konzervatorske ekspedicije na jugozapadu ostrva, otkriva šef programa "Save the Tasmanian Devil" Dejvid Pemberton. Životinje su stare između 18 meseci i pet godina.

"Ovaj pronalazak veoma je važan. Posebno je važna geografska lokacija na kojoj su pronađeni jer su bili u potpunosti izolovani od ostatka populacije. Uvereni smo da ih ima još", zaključio je Pemberton.

Tasmanijski đavoli, koji su dobili ime zbog svog oglašavanja nalik režanju, najveći su torbari mesožderi na svetu. U odraslom uzrastu narastu do 70 centimetara dužine i teže do 12 kilograma.

Naučnici su prikupili njihov izmet kako bi istražili mikrobiom, a uzeli su i tkivo biopsijom ušiju. Primerci su trenutno analizirani u laboratoriji kako bi se istražila genetska raznolikost zdravih đavola i uporedila se sa zaraženim populacijama.

"Pronalazak đavola sa svežom genetskom raznolikošću daje nam priliku da možda spasemo populaciju", naglašava Pemberton.

Tasmanijski đavoli izgubili su genetsku raznolikost i skloni su razmnožavanju s bliskim srodstvom, što je štetno i dovodi do niza drugih problema. Naučnici upravo smanjenu genetsku raznolikost vide kao uzrok brzog širenja bolesti jer ona znači i nedostatak odgovora imunološkog sistema.

"Kad pronađemo populaciju poput ove, javlja se potencijal genetske raznolikosti, što je uzbudljivo, jer ih možemo seliti i znatnije mešati", ističe Pemberton.

Smrtonosni tumor koji je pogodio đavole izaziva bolne čireve u ustima i grlu koji sprečavaju te torbare da jedu. Prenosi se razmnožavanjem ili međusobnim borbama. Ako se bolest ne stavi pod kontrolu, naučnici strahuju da bi ta vrsta mogla nestati u nekoliko godina, poput tasmanijskog tigra. Poslednji primerak te vrste uginuo je 1936. godine.

Gubitak đavola bio bi štetan i za održavanje ekosistema Tasmanije, upozorava Pemberton.

"Tasmanijski đavoli su važni jer su postali glavni mesožderi nakon što je nestao tasmanijski tigar. Ne bismo samo izgubili jedinstvenu vrstu, nego bi se uticaj osetio i u lokalnom ekosistemu", kazao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: