Samo dve vrste sisara vole ljuto, mi i ova preslatka životinjica

Mislite li da možete da pojedete ljute papričice koliko i kineska tupaja? Verovatno ne možete. Nedavna studija otkriva da su ove malene životinje, latinskog imena scandentia, jedini sisari, pored ljudi, koji namenski traže začinjenu hranu.

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

13:12

Samo dve vrste sisara vole ljuto, mi i ova preslatka životinjica
Foto: Thinkstock

Na ovoj životinji, sličnoj veverici, naučnici su otkrili da su mutacije, učinile receptor za bol na jeziku, manje osetljivim na supstancu kapsaicinoid, koji se nalazi u ljutim papričicama.

Ovaj kanal receptora, ponaša se kao čulo bola na jeziku i u grlu ovog sisara, te alarmira mozak kada dođe u kontakt sa štetnom toplotom. Zahvaljujući jedinstvenoj genetskoj mutaciji, tupaje ne osećaju bol koji izaziva ljuta hrana.
Naučnici sa Univerziteta kineske akademije za nauku otkrili su da je tupaja usko povezana sa primatima i da voli da jede listove ljutih biljaka u svom prirodnom okruženju u tropskim prašumama jugoistočne Kine.

U poređenju sa miševima, naučnici su kod tupaje pronašli jednu aminokiselinu koja omogućava ovoj životinji da jede začinjenu hranu bez osećaja intenzivnog bola, Telegram.hr.

Puno je biljaka evoluiralo i sadrži otrovne hemikalije koje odbijaju životinje da ih jedu, ali u ovom slučaju, tupaja je evoulirala korak napred, kažu istraživači.

"Smatramo da je ova mutacija evolucijsko prilagođavanje koje je omogućilo tupajama da budu tolerantne na kapsaicinoide i tako je ta vrsta proširila svoju ishranu da bi lakše preživela", piše Jelan Han, vodeći autor ove studije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: