Feretke brzo prirastu za srce

Afrički tvorovi, ili feretke, izuzetno su inteligentne, osećajne i razigrane male životinje.

Izvor: B92

Nedelja, 24.12.2017.

08:45

Feretke brzo prirastu za srce
Foto: Thinkstock

Iako vole da se maze i privržne su vlasniku, nisu idealni ljubimci za malu decu. Vrlo vole da grizu, pa bi u igri s decom uvek trebalo da budu pod nadzorom.

Iako mnogi misle da su tvorovi glodari, oni spadaju u red sisara. Sličniji su mačkama nego zamorčićima i hrčkovima. Potiču od odomaćenog evropskog tvora, a smatra se da su pripitomljeni već u drevnom Egiptu.

Ove životinje imaju karakteristično duguljasto i elastično telo, malene uši, i dugi čupav rep. Često su slepe i gluve, ali karakteriše ih izuzetno dobar njuh.

S feterkama treba postupati vrlo nežno, bez naglih pokreta. Kada se jednom priviknu na vas, same će vam dolaziti u ruke. Tvorovi mnogo spavaju, a ostatak dana su zaigrani i vole da istražuju. Minimalna veličina njihovog kaveza trebalo bi da bude 80x60x60. On takođe mora da bude prostran i dobro provetren, sa svim odgovarajućim stvarima za što prijatniji boravak - krevet od pamučne tkanine, mesto za vršenje nužde, hranilica, pojilica i merdevine.

Ne treba posebno napominjati da kavez treba redovno čistiti.

Afrički tvor je mesojed. U divljini voli da jede zečeve, miševe, zmije i skakavce, ali zadovoljiće se i hranom za mačke i sirovom ili kuvanom piletinom i ćuretinom. Nipošto im nemojte davati mleko i voće.

Tvorovi imaju karakterističan miris koji nestaje ako ih sterilišete. Neprijatne mirise možete da uklonite i kupanjem, ali vodite računa da bude što ređe.

Posebnu pažnju treba posvetiti higijeni ušiju kako biste izbegli mogućnost stvaranja ušne šuge. Takođe, potrebno ih je vakcinisati protiv besnila.

Životni vek im varira od 5-10 godina, pa razmislite da li ste spremni na dugotrajnu obvezu. Ako u domaćinstvu već imate psa ili mačku, ne treba da brinete - feretke obožavaju društvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: