Crna roda posetila Ulcinjsku solanu posle 15 godina

Centar za zaštitu ptica Crne Gore uočio je ovog vikenda da je Ulcinjsku solanu posetila mlada crna roda, prvi put posle 15 godina.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.11.2017.

19:26

Crna roda posetila Ulcinjsku solanu posle 15 godina
Thinkstock / Ilustracija

Krajem septembra ove godine dve jedinke ove vrste uočene su na prostoru Nikšićkog polja, što predstavlja prvi nalaz za taj lokalitet, dok na prostoru Ulcinja nisu posmatrane od 2002. godine.

"Crne rode uglavnom migriraju do kraja oktobra, a obzirom da je primećena krajem druge dekade novembra vrlo je moguće da se radi o jedinki koja će zimu provesti na prostoru Ulcinja", navodi se u saopštenju Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

Ovo je, kažu, još jedan pokazatelj koliki značaj ima Ulcinjska solana kada su u pitanju ptice, bilo da se radi o njihovoj migraciji, zimovanju ili gnežđenju.

Iz Centra za zaštitu ptica napominju da je crna roda skrovita i povučena vrsta, zbog čega se njen jedinke retko uočavaju, čak i na mestima gde se gnezde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: