Ljubimac na B92.net

Kameleoni: Simpatični stvorovi koji menjaju boje, ali ne i navike

Kameleoni su zanimljivi gmizavci koji se menjanjem boje tela prilagođavaju okolini i tako kriju od prirodnih neprijatelja.

Index.hr
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Postoji oko 160 vrsta koje znatno variraju po veličini, ali i strukturi tela. Gotovo sve vrste zaštićene su u svojim prirodnim staništima.

Kameleoni su zahvalni kućni ljubimci, ali se za njihov smeštaj, bez obzira na to o kojoj vrsti je reč, ne preporučuje klasičan akvarijum ili plastični terarijum, već takozvani fleksarijum za koji je potrebno izdvojiti nešto više novca.

Potencijalni problem držanja kameleona mogao bi biti taj što se hrani živim plenom. Njihova hrana bi trebalo da budu cvrčci koji nisu jeftini, kao i vinske mušice. Kameleona možete hraniti i drugim beskičmenjacima, kao što su različiti crvi, ali treba pripaziti da nisu veći od jedne trećine glave kameleona.

Kameleone treba hraniti barem dva puta dnevno s po 7-10 insekata od prva dva do pet meseci starosti, nakon čega se smanjuje hranjenje na jednom dnevno.

Za vreme hranjenja insekti bi trebalo da budu smešteni u posebne posude za hranjenje reptila. Osim toga, potrebno je da im dajete i vitaminsko-mineralne suplemente. Ovi dodaci moraju biti bogati kalcijumom i vitaminom D3, s malom količinom A vitamina.

Ne zaboravite da svom kameleonu dajete vodu - možete mu je davati u posudici ili na velikim listovima.

Vesti

Kit od 25 tona spasao ronioce od ajkule / VIDEO

Snimak velikog grbavog kita koji štiti ronioce kojima se opasno približila ajkula, nastao je u vodama oko Kukovih ostrva u južnom delu Tihog okeana. Morski biolog Nen Hauser kaže da je grbavi kit zaštitio nju i njen tim od tigraste ajkule.

Vesti utorak 9.01. 15:16 Komentara: 8
strana 1 od 52 idi na stranu