Kameleoni: Simpatični stvorovi koji menjaju boje, ali ne i navike

Kameleoni su zanimljivi gmizavci koji se menjanjem boje tela prilagođavaju okolini i tako kriju od prirodnih neprijatelja.

Izvor: Index.hr

Utorak, 14.11.2017.

08:45

Kameleoni: Simpatični stvorovi koji menjaju boje, ali ne i navike
Foto: Gettyimages

Postoji oko 160 vrsta koje znatno variraju po veličini, ali i strukturi tela. Gotovo sve vrste zaštićene su u svojim prirodnim staništima.

Kameleoni su zahvalni kućni ljubimci, ali se za njihov smeštaj, bez obzira na to o kojoj vrsti je reč, ne preporučuje klasičan akvarijum ili plastični terarijum, već takozvani fleksarijum za koji je potrebno izdvojiti nešto više novca.

Potencijalni problem držanja kameleona mogao bi biti taj što se hrani živim plenom. Njihova hrana bi trebalo da budu cvrčci koji nisu jeftini, kao i vinske mušice. Kameleona možete hraniti i drugim beskičmenjacima, kao što su različiti crvi, ali treba pripaziti da nisu veći od jedne trećine glave kameleona.

Kameleone treba hraniti barem dva puta dnevno s po 7-10 insekata od prva dva do pet meseci starosti, nakon čega se smanjuje hranjenje na jednom dnevno.

Za vreme hranjenja insekti bi trebalo da budu smešteni u posebne posude za hranjenje reptila. Osim toga, potrebno je da im dajete i vitaminsko-mineralne suplemente. Ovi dodaci moraju biti bogati kalcijumom i vitaminom D3, s malom količinom A vitamina.

Ne zaboravite da svom kameleonu dajete vodu - možete mu je davati u posudici ili na velikim listovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: