Ljubimac na B92.net

Kako izgleda socijalni život papagaja tigrica?

Papagaji tigrice poznati su po tome da vole društvo, a ako su usamljeni, mogu se čak i razboleti.

Index.hr
Podeli

Kako bi bile najsrećnije, najbolje ih je držati barem u paru jer im čovek i razne igračke poput ogledala ili plastične ptice ne zamenjuju društvo njegove vrste. Nabavka drugog papagaja preporučuje se posebno ako prva tigrica mnogo vremena provodi sama.

Ako su u paru, lako bi se moglo dogoditi da se pare. Mužjaci se razlikuju od ženki pre svega detaljima oko kljuna. Kod mužjaka je plave, a kod ženke može biti beličaste, ružičaste ili smeđe boje. Iako se mogu pariti već s nekoliko meseci, bolje je ne dopustiti im parenje do starosti od godinu dana.

U kavez im stavite gnezdo u koje će ženka moći da snese tri do osam jaja. Zanimljivo je to da će se svaka tigrica, ako ih imate više, sebi odabrati partnera s kojim će ostati do kraja života.

Vesti

Njih niko ne voli, ali ih oni obožavaju... / VIDEO

Iako nisu ugrožena vrsta, naprotiv - ima ih i previše, a ni lov na njih nije zabranjen, postoje ljudi kojima su dragi i koji ih mnogo vole. Stariji australijski par Tereza i Toni brine o bebama kengura, sve dok ne porastu dovoljno veliki da mogu da budu pušteni u divljinu. I pored toga što spasavaju i hrane i druge vrste životinja, posebno su vezani za kengure. Toliko su dobri prema njima da im ovi veliki torbari neretko dolaze u posetu mesecima pošto otpočnu svoj život u prirodi.

Vesti utorak 15.05. 21:50 Komentara: 11
strana 1 od 55 idi na stranu