Papagaji tigrice idealni ljubimci za decu

Papagaj tigrica je, uz mačku, najzastupljeniji kućni ljubimac na svetu (ako se izuzme pojedinačan broj ribica). Tigrice su idealni ljubimci za decu iznad osam godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

12:30

Default images

Vrlo su pitoma, živahna i znatiželjna bića. Ukoliko im poklonite puno pažnje i strpljenja, lako će se pripitomiti. Životni vek im traje između deset i 14 godina.

Odakle dolazim?

Domovina tigrica je Australija, gde živi u velikim i bučnim jatima. Sredinom 19. veka dovedena je u Evropu, gde ubrzo postaje omiljeni kućni ljubimac. Iako je originalno u prirodi u zelenoj boji, dugogodišnjim uzgojem dobijene su mnoge interesantne boje: zelena, žuta, plava, bela, siva.

Gde volim da živim?

Tigrice vole prostrane kaveze u kojima mogu slobodno da rašire krila (min. 40 x 40 x 30 cm). Za svaku dodatnu pticu, potreban je još 1,5 puta veći kavez. Za 2 - 4 tigrice kavez treba da bude min. 120 x 60 x 100 cm. Papagajima stavite nekoliko prečki (grana), igračke, hranilicu i pojilicu. Omogućite svojoj tigrici mnogo igračaka: merdevine, zvonca, ljuljačke... Kavez ne sme da bude na promaji. Tigrica bi trebala dnevno da nekoliko sati slobodno leti van kaveza. U svakom slučaju, proverite da li su prozori i vrata zatvoreni. Za pranje kaveza nemojte da koristite deterdžente, nego vruću vodu ili posebna sredstva namenjena za dezinfekciju kaveza.

Kako sa mnom postupati?

Vrlo je važno da tigrica prve dve do tri nedelje ostane u kavezu, kako bi se prilagodila na novu sredinu. Za ovo vreme možete pridobiti njeno poverenje dajući joj poslastice iz ruke. Posle tog perioda možete je svakodnevno puštati iz kaveza. Nazad ćete je lako privući ako u kavez stavite neku njenu poslasticu. Tigrice mogu da nauče i oponašjui ljudski govor i razne druge zvukove, a to zavisi o karakteru ptice kao i od Vaše upornosti. Tigrice su vrlo socijalna bića pa ako bi ona bila sama kod kuće više od pet sati, svakako joj treba nabaviti još jednu da joj pravi društvo. Tigrice obožavaju da se kupaju ili tuširaju pa im svakako priuštite kupanje u posudici s mlakom vodom ili prskanje prskalicom za cveće (neke više vole hladniju vodu pa isprobajte oba načina).

Šta rado jedem?

Tigrice nisu zahtevne što se tiče hrane: gotova mešavina semenki, sezonsko voće i povrće, kao i omiljeni bar za ptice. Svo voće i povrće mora da bude sveže, neprskano, oprano i osušeno. Ponudite im i minerale i obavezno sipinu kost.

Održi me fit i zdravom

Ukoliko je Vaša tigrica naduvena, nakostrešena, apatična, promenjen je izmet ili odbija hranu ili vodu, odmah posetite veterinara. Vrlo je važno za zdravlje Vaše tigrice svakodnevno puštanje iz kaveza.

Zdravlje

Tigrica je zdrava kada:
- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- ima čiste i suve nozdrve
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih otoka ni povreda
- živahna je i ima dobar apetit

Razmnožavanje

Pol tigrica određuje se prema boji kože oko nozdrva: kod mužjaka je plave boje, a kod ženki varira od belkaste i ružičaste do smeđe boje. Tigrice vrlo brzo sazrevaju, mogu da se pare već sa pet meseci, mada je najbolje dozvoliti im parenje tek sa 12 meseci. Ako imate više tigrica, svaka će sebi da odabere par sa kojim će da se pari, a isti par ostaje zajedno do kraja života. Svakako tigricama u kavez stavite gnezdo. Poželjno je da jedan par nema više od 2 legla godišnje. Broj ptića u gnezdu je tri do osam. U vreme parenja i ishrane mladih, roditelje moramo pojačano hraniti dodacima ishrani, kuvanim jajima ili posebnim gotovim mešavinama.

Volim li društvo?

Tigrice su izuzetno socijalna bića i trebalo bi da ih držite najmanje u paru. Čovek, ogledalce ili plastična ptica ne zamenjuju im društvo. Usamljena tigrica može čak da se razboli.

Spisak za kupovinu:
- informativni letak o tigricama
- veći kavez (min. 40 x 40 x 30 cm)
- transporter
- gnezdo
- prečka za sedenje
- abrazivna navlaka za prečkice (“turpijanje” noktiju)
- hranilica
- pojilica
- mineralna voda
- kada za kupanje
- različite igračke
- pesak za ptice
- gotova hrana za tigrice
- poslastice
- vitaminski preparati
- sipina kost
- bar u klasu
- makazice za nokte

Izvor: www.pet-centar.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: