Najčešće bolesti kod papagaja

Svaki vlasnik papagaja želi da njegov ljubimac većinu svog života provede zdrav. Na žalost, neki papagaji ipak obole. Najčešće bolesti od kojih obolijevaju papagaji su tuberkuloza, paratif, aspergiloza, psitakoza ili papagajska bolest i oduzetost nogu.

Izvor: Izvor: Index.hr.

Subota, 10.08.2013.

08:45

Default images

Tuberkuloza je bolest koja se najčešće prenosi izmetom, a uzročnik bolesti je bakterija. Perje gubi sjaj, ptica mršavi, dobiva proliv, a na zglobovima se javljaju otekline. Bolest se razvija polako i traje dva do osam meseci. Neizlečiva je, pa je najbolje obolelog kanarinca eutanazirati, a prostoriju i kavez dezinfikovati.

Paratif je infektivna bolest koja nastaje infekcijom od uginulih ptica. Kod obolelih ptica javljaju se grčevi, teško disanje i proliv sa zelenim i krvavim izmetom. Obolela ptica ugine za 2 do 3 dana.

Psitakoza ili papagajska bolest infektivnog je karaktera. Ova bolest je jako opasna i javlja se kod raznih vrsta i rodova velikih i malih papagaja. Infekcija nastaje vazduhom ili direktnim kontaktom. Inkubacija traje 7 do 14 dana. Kod obolele ptice javljaju se gubitak apetita, kašalj, proliv i teškoće u disanju. Kasnije dolazi do živčanih smetnji i ptica ugine.

Ova bolest se prenosi na ljude ugrizom bolesne ptice, hranjenjem iz usta i udisanjem prašine u kojoj se nalazi izmet ili sekret iz nosa bolesne ptice. Pregledom kod veterinara ova se bolest može lako dijagnostikovati. Čim se ova bolest pojavi, sve druge ptice treba eutanazirati, a prostoriju temeljno dezinfikovati. Mali papagaji, koji su kod nas najčešći kućni ljubimci, jako su otporne životinje i retko oboljevaju od ove bolesti.

Aspergiloza je parazitska bolest koja se javlja uglavnom kod mladih papagaja. Izazivaju je razne buđi, a najčešće one koje se razviju na vlažnim otpacima hrane u prljavom kavezu. Bolesne ptice se teško kreću, drže kljun otvoren, ne jedu i teško dišu. Na jeziku, nepcu ili dušniku mogu se videti belo-žute pege. Bolest se može sprečiti jedino održavanjem čistoće kaveza, posuda za hranu i vodu, kao i davanjem zdrave hrane.

Oduzetost nogu je česta bolest kod malih papagaja, kada izlaze iz gnezda. Uzročnici nisu poznati, a smatra se da nastaje zbog nepravilne ishrane, trovanja i prehlade. Najčešće se javlja u jesen i za vreme vlažnih dana, a može se izlečiti ako se ptica stavi na toplije mesto u kući.

Foto. freedigitalphotos.net/cbenjasuwan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: