Da li mace vole slatkiše?

Mačke ne smeju da jedu slatko i čokoladu, naročito crnu, jer ona sadrži najviše teobromina - supstance koja može izazvati probleme na nivou nervno-mišićne funkcije, podrhtavanje i mišićni tremor, i srčane probleme.

Izvor: petmagazine.rs

Petak, 08.03.2019.

14:46

Da li mace vole slatkiše?
Foto: dariamyronets/depositphoto.com

Međutim, dobra vest je da najveći broj maca neće ni posegnuti za slatkišima jer im uopšte nisu privlačni. Da li to onda znači da macini receptori čula ukusa uopšte ne mogu da detektuju slatko?

Prema rečima naučnika, to je delimično tačno.

Naime, mačke su u stanju da razlikuju tri vrste ukusa, tvrde naučnici, i to kiselo, slano i gorko. Dugo se smatralo da mačke uopšte ne mogu da osete slatko, ali zapravo je istina da ipak mogu, ali u mnogo manjoj meri od ljudi.

Naime, dva gena su odgovorna za detektovanje slatkog ukusa. Mace jedan uopšte nemaju, dok se za drugi može reći da je zakržljao, odnosno nedovoljno je razvijen. Pa tako, ako vaša mačka voli sladoled ili rado lizne neki kapkejk ili kolač, pre je reč o tome da ju je privukla tekstura - mace više vole mekanu od tvrde hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: