Ljubimac na B92.net

Ove životinje vide 50 posto bolje od nas!

Jeste li se ikada zapitali da li mačke vide u potpunom mraku budući da znamo za njihov izuzetan vid? Odgovor na ovo pitanje je negativan, ali u polutami mačke vide čak 50 posto bolje od nas, zahvaljujući specifičnoj građi oka.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: EPA/MOHAMED HOSSAM
Foto: EPA/MOHAMED HOSSAM

U odnosu na veličinu glave, mačke imaju izrazito velike oči, koje se sastoje od nekoliko slojeva tkiva. Beonjača se sastoji od gustog fibroznog tkiva koje je dobro prokrvljeno, piše Index.hr.

Rožnjača je građena od tankih slojeva ćelija raspoređenih na poseban način, koji dozvoljava svetlosti da uđe u oko.

Mačke, kao i psi, imaju sloj tkiva koji reflektuje svetlost. Naučni naziv mu je tapetum lucidum. Jednostavno rečeno, zbog toga mačkama oči svetle u mraku.

Dok tapetum lucidum povećava sposobnost vida pri smanjenoj svetlosti, istovremeno umanjuje oštrinu vida pri obilnoj svetlosti. Mačke mogu razlikovati i boje, ali ne i slične nijanse.

Sasvim je normalno da primetite i treći kapak kod vašeg ljubimica. U njemu se nalazi suzna žlezda, koja dodatno vlaži oko.

Mačke

Ovaj problem ih može koštati života

Za mačke koje imaju neki problem sa urinarnim traktom najbolje je da ih pregleda veterinar, obavi sve neophodne dijagnostičke procedure, utvrdi uzrok problema i propiše odgovarajuću terapiju. Izgleda sve tako jednostavno i gotovo idilično, zar ne? Naravno da nije.

Mačke sreda 27.02. 09:28 Komentara: 2

Tigar - divlja mačka nad mačkama

Tigar - lovac samotnjak. Neustrašiv je, surov, obožava i vodu i rastinje, oslanja se samo na sebe i velika je pretnja svakome ko mu se nađe na meti. Ako pitate Kineze, tigar je kralj životinja!

Mačke ponedeljak 11.02. 20:07 Komentara: 42

Sve o ishrani mačaka

U odnosu na pse, mačke uz čoveka nisu umnogome promenile svoje ponašanje i potrebe. Familija mačaka se tokom evolucije razvila u striktnog mesojeda, što je ostala i danas.

Mačke subota 9.02. 09:45 Komentara: 8
strana 1 od 7 idi na stranu