Ljubimac na B92.net

Kako zaštititi macu koja izlazi napolje?

Vlasnici mačaka često su u dilemi da li, ako za to imaju mogućnosti, svoje četvoronožne mezimice mogu da puštaju da same šetaju i "istražuju" okolinu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Većina se ipak odluči da svoje mace zadrži u kući, pogotovo iz straha da ona neće znati da se vrati kući ili da će joj se nešto tokom šetnje dogoditi. Ukoliko se ipak odlučite da vašu macu pustite da slobodno šeta vašim komšilukom, treba da je zaštitite od mogućih bolesti koje vrebaju od napuštenih jedinki.

One mačke koje izlaze napolje, prema mišljenju veterinara Živka Jelića iz Veterinarske ambulante "Locovet", u boljoj su fizičkoj kondiciji, ali su izložene različitim opasnostima.

"Najčešće su u pitanju infektivne bolesti, različite vrste trovanja i povrede, pa zbog toga treba posvetiti posebnu pažnju zdravstvenoj zaštiti tih životinja. Mačke je potrebno dvokratno vakcinisati protiv zaraznih bolesti, u starosti od 8 i 12 nedelja, i nadalje u životu jednom godišnje", navodi Jelić za B92.net.

Najčešće se za zaštitu mačaka koje izlaze koristi vakcina protiv zaraznih bolesti koja je trovalentna.

Foto: Getty
Foto: Getty

"Danas postoji i monovalentna vakcina protiv virusne mačije leukemije (FeLV),opasne virusne bolesti koja se vrlo lako prenosi između mačaka koje borave napolju. Ovom vakcinom treba vakcinisati mačke koje izlaze napolje jednom godišnje”, dodao je on.

Podseća i da je u Srbiji zakonom propisano i obavezno obeležavanje mačaka mikročipom i vakcinacija protiv besnila. Ovo se obavlja već u navršena tri meseca starosti.

Revakcinacija protiv besnila vrši se jednom godišnje. Čipovanje je veoma jednostavno, a mikročip se životinji ubacuje s leve strane vrata.

"Očitavanjem mikročipa,iz jedinstvene baze podataka lako je utvrditi identitet vlasnika i osnovne podatke o životinji.Pored vakcinacije mačke je potrebno zaštititi i protiv spoljašnjih parazita gde preporučujemo „spot-on“ preparate koji se aplikuju na kožu u predelu kičmenog stuba između lopatica.Kao zaštita od unutrašnjih parazita preporučujemo uzimanje preparata u obliku tablete tri do četiri puta godišnje", zaključio je on.

Mačke

Ove životinje vide 50 posto bolje od nas!

Jeste li se ikada zapitali vide li mačke u potpunom mraku budući da znamo za njihov izuzetan vid? Odgovor na ovo pitanje je negativan, ali u polutami mačke vide čak 50 posto bolje od nas, zahvaljujući specifičnoj građi oka.

Mačke sreda 13.02. 08:19 Komentara: 2

Tigar - divlja mačka nad mačkama

Tigar - lovac samotnjak. Neustrašiv je, surov, obožava i vodu i rastinje, oslanja se samo na sebe i velika je pretnja svakome ko mu se nađe na meti. Ako pitate Kineze, tigar je kralj životinja!

Mačke ponedeljak 11.02. 20:07 Komentara: 42

Sve o ishrani mačaka

U odnosu na pse, mačke uz čoveka nisu umnogome promenile svoje ponašanje i potrebe. Familija mačaka se tokom evolucije razvila u striktnog mesojeda, što je ostala i danas.

Mačke subota 9.02. 09:45 Komentara: 8

Ove bolesti prenose mačke, evo kako da se zaštitite

Mačke su poznate kao najveće čistunice u životinjskom svetu, ali su i potencijalni prenosioci mngobrojnih bolesti. Vlasnik mačke će biti zaštićen od zoonoza ukoliko svakodnevno vodi računa o svojoj higijeni, ali nije nemoguće da se pod određenim okolnostima ipak zarazi bolestima čiji je nosilac njegova ljubimica.

Mačke nedelja 3.02. 20:24 Komentara: 7
strana 1 od 6 idi na stranu