Ljubimac na B92.net

Ovo "večito mače" će vas kupiti za ceo život

Mejn kun ima narav mačeta tokom čitavog života, nežna je, dobroćudna i pomalo luckasta mačka. Obožava decu, "pričljiva" je i razigrana. U Americi su ovo radne mačke koje love miševe, a neretko i - zečeve.

Izvor: B92, petmagazine.rs
Podeli
Foto:gettyimages
Foto:gettyimages

Mejn kun (maine coon) je jedna od najstarijih vrsta mačaka u Severnoj Americi. To je zvanična mačka države Mejn, pa je zato i zovu “rakun iz Mejna“.

Najviše današnjih odgajivača veruje da je vrsta nastala parenjem kratkodlakih domaćih mačaka koje su ranije živele na američkom tlu i dugodlakih mačaka tipa angora koje su brodovima na tlo Amerike doneli Vikinzi, piše Pet magazin.

Karakteristike, boje, narav

"Sve na mački mejn kun ukazuje na njenu prilagodljivost surovoj, hladnoj klimi. Krzno je teško, sjajno, vodootporno i duže po trbuhu i okovratniku. Kako dlaka pada ravno, njeno održavanje je veoma lako. Dovoljno je četkati je jedanput do dva puta nedeljno", objašnjava za Pet magazin Nataša Kovačević, vlasnica odgajivačnice "Panon Hunters" u Subotici.

Rep je dug, dobro odlakan, širok u bazi. Uši su velike, odlakanih ušnih školjki, a poželjno je da imaju i dlačice na ušima (lynxtips). Šape su velike, okrugle i služe kao obuća za sneg. Oči su krupne, a brada izražena.

Sve ove osobine mejn kun mačku čine izuzetnim lovcem. Zanimljivo je da se razvija veoma sporo, kako fizički tako i psihički – potpuni razvoj dostiže tek sa navršene tri godine.

Kad je reč o bojama, Kovačević kaže da su uglavnom dozvoljene sve boje krzna - crna, plava, crvena, bela, kornjačevina… Sve osim čokoladne i lila.

"Kad je reč o desenima (pattern), imamo mramorast iliclassic, blotched; tigrast ili mackerel i tačkast ili spotted. Nije dozvoljen pointed, kakav naprimer ima sijamska mačka. Boje očiju takođe mogu biti različite: zelene, bakarne, zlatne…Plave oči i oči različitih boja može imati beli mejn kun. Ne postoji standard kad je reč o uklapanju boje krzna i očiju", objašnjava ona.

Mejn kun ima narav mačeta tokom čitavog života. On je nežan, dobroćudan i pomalo luckast div, objašnjava Nataša Kovačević.

"Glas ove mačke je u potpunom neskladu s krupnom građom – zvonki zvuk prati njegove svakodnevne aktivnosti. Mejn kun je orijentisan prema ljudima, ali nije previše zavisan. On obožava da se druži s vlasnikom i da mu pomaže u raznim svakodnevnim aktivnostima", kaže sagovornica magazina.

Ipak napominje da to nije mačka koja rado sedi u krilu, mada neki pojedinci uživaju u tome. Ona može da bude vaš prijatelj, saputnik i ortak, ali teško može da bude vaša beba.

Mejn kun je generalno opuštena i smirena mačka. Zanimljivo je to da mužjaci ostaju “klovnovi” čitavog života, dok su ženke nešto ozbiljnije.

“Vole da se igraju i odlično se slažu s drugim mačkama i psima. Vole decu, i s njima su naročito nežni i pažljivi. Idealno je da se ovoj mački omogući da istražuje u sigurnom dvorištu jer joj je to omiljena aktivnost. U Americi je to radna mačka koja lovi miševe, ali vlasnike može iznenaditi i većim plenom, na primer – zecom!”, objašnjava Kovačević.

Foto:gettyimages
Foto:gettyimages

Popularnost

Mejn kun je postao popularan kako zbog svog fascinantnog izgleda, tako i zbog mogućnosti da se prilagodi jednako životu u stanu, kao i kući s obezbeđenim dvorištem.

"On je vezan za dom i uvek mu je udoban. Paradoksalno veličini, ova mačka će često sebi naći maleno mesto – najčešće će se zavući u fioku, ali rado leškari i drema na krevetu, ili uživa ispružen na terasi. Sposoban je da hoda na povocu. U odnosu na mnoge druge rase, može dugo da ostane sam i dočekaće vas srećan na vratima kad se umorni vratite s posla. Decu obožava, i omiljena soba u domu mu je dečja. Vezuje se za decu čim ih upozna i njihova je dadilja", priča vlasnica odgajivačnice.

Prema njenim rečima, mejn kun nema gen za alergiju i astmu, a još jedna sjajna osobina ovih velikih mačaka je što nikad neće napasti čoveka.

"Takođe, veoma je otporna mačka, kako na toplotu, tako i na hladnoću. Ali, ono što ljude ipak najviše privlači jeste njegova predivna narav i temperament mačeta, koji je u neskladu s robusnošću, a to mejn kuna čini neodoljivim", ističe Kovačevićeva.

Foto:gettyimages
Foto:gettyimages

U brojevima

  • 7-13 kilograma teški su mužjaci,
  • 4-7 kilograma teže ženke,
  • 170 centimetara uvis može da skoči odrastao mejn kun,
  • mejn kun je jedna od najdugovečnijih mačaka. U dobrim uslovima može da živi i više od 15 godina,

Standard

Mejn kun je velika mačka, pravougaonog oblika glave i tela, s velikim ušima, širokim grudima, mišićavima telom i dugim repom. Snažna muskulatura i građa daje ovoj mački robusni izgled.
Glava: srednje veličine pravougaonog oblika, u profilu lagano konkavna (ulegnuta), čelo nežno zaobljeno. Obrazi istaknutih jagodičnih kostiju, lice/nos srednje dužine, provougaonog oblika njuške s naznačenim prelazom između njuške i obraza. Brada snažna i stvara vertikalnu liniju između nosa i gornje usne.
Uši: velike, široke na osnovi i blago zašiljenog vrha. Poželjni su čuperci dlake na vrhu uha i čuperci dlake u unutrašnjosti uha. Visoko su smeštene na glavi, lagano nagnute prema napred. Razmak između ušiju mora biti jedna širina uha u osnovi.
Oči: velike i razmaknute, ovalne, izgledaju okrugle kad su jako otvorene, lagano ukošene prema spoljnom delu uha. Dozvoljene su sve boje, poželjna je jasna boja očiju.
Telo: dugačko, veliko, robusno, snažne koštane strukture, mišićavo, širokih grudi, skladno, pravougaonog oblika, snažan mišićav vrat.
Noge: srednje dužine, mišićave, čine pravougaonik s telom. Šape su velike i okrugle s čupercima dlake između prstiju.
Rep: dugačak barem toliko koliko i telo od ramena do korena repa, širok u korenu, sužava se prema vrhu, odlakan dugim lepršajućim krznom.
Krzno: prilagođeno svakom vremenu, kraće na glavi, duže na ostalim delovima tela, s "gaćicama" na zadnjim nogama i dugim grubim krznom na stomaku. Poželjno je da mačka ima ovratnik. Krzno je ravno i svilenkasto, potkrzno je mekano i nežno prekriveno grubom i ravnom dlakom. Priznate boje su: bela, crna, plava, crvena, krem, kornjačevine; srebrna, plava, dimnaste; s uzorkom i kombinacije s belim. Nisu priznate: čokoladne, lila, boje cimeta, fawn (boja jelena) i s oznakama.
Mejn kun mora biti uvek dobro uravnotežen i u dobroj kondiciji. Mužjaci su veći od ženki, a krzno je uvek raskošnije zimi.
Greške: neskladne proporcije, malene, sitne mačke, okrugla glava, ravan profil, pregib na nosu, zaobljena njuška, nežna brada, izbočena donja vilica, prenisko smeštene uši, bademaste oči, nežna građa tela, zbijeno telo, duge ukočene noge, kratak rep, kratko krzno, manjak duge dlake na stomaku, jednolična kratka dlaka na telu, manjak potkrzna.

Foto: EPA
Foto: EPA

Bolesti

  • Hip Dysplasia (HD) – bolest kukova
  • Hypertrophic Cardomyophaty (HCM) - bolest srca
  • Polycistic Kidney Desease (PKD) - bolest bubrega
  • FIP (Feline Infectious Peritonitis) - groznica uzrokovana korona (Corona) virusom
  • FIV (Feline Immunodeficiency Virus) – mačja sida
  • FeLV (Feline Leukemia Virus) - leukemija.

Ishrana

Većina odgajivača preporučuje kvalitetnu suvu hranu, kao i piletinu, ćuretinu, ribu.

“Važno je napomenuti da mejn kun obožava vodu, pa bi mu uvek trebalo osigurati mnogo sveže vode jer voli da se igra s njom i rado umače šape u posudu”, rekla je Nataša Kovačević.

Zdravlje

Mejn kun potiče od relativno malog broja mačaka, odnosno male baze (foundation), tako da su svi primerci u manjoj ili većoj meri srodni.

“Kod ovih mačaka se izbegava incest jer dovodi do povećanog rizika od genetskih bolesti. Dužnost uzgajivača je da odgovorno pristupi odabiru i proveri linije koje će uvrstiti u uzgojni program”, dodaje sagovornica Pet magazina.

Da li ste znali… da mejn kun voli mala, mračna mesta za spavanje? To je najverovatnije posledica života njihovih predaka na brodovima.

Mačke

Ove životinje vide 50 posto bolje od nas!

Jeste li se ikada zapitali vide li mačke u potpunom mraku budući da znamo za njihov izuzetan vid? Odgovor na ovo pitanje je negativan, ali u polutami mačke vide čak 50 posto bolje od nas, zahvaljujući specifičnoj građi oka.

Mačke sreda 13.02. 08:19 Komentara: 2

Tigar - divlja mačka nad mačkama

Tigar - lovac samotnjak. Neustrašiv je, surov, obožava i vodu i rastinje, oslanja se samo na sebe i velika je pretnja svakome ko mu se nađe na meti. Ako pitate Kineze, tigar je kralj životinja!

Mačke ponedeljak 11.02. 20:07 Komentara: 42

Sve o ishrani mačaka

U odnosu na pse, mačke uz čoveka nisu umnogome promenile svoje ponašanje i potrebe. Familija mačaka se tokom evolucije razvila u striktnog mesojeda, što je ostala i danas.

Mačke subota 9.02. 09:45 Komentara: 8

Ove bolesti prenose mačke, evo kako da se zaštitite

Mačke su poznate kao najveće čistunice u životinjskom svetu, ali su i potencijalni prenosioci mngobrojnih bolesti. Vlasnik mačke će biti zaštićen od zoonoza ukoliko svakodnevno vodi računa o svojoj higijeni, ali nije nemoguće da se pod određenim okolnostima ipak zarazi bolestima čiji je nosilac njegova ljubimica.

Mačke nedelja 3.02. 20:24 Komentara: 7
strana 1 od 6 idi na stranu