Rasu je spasla jedna princeza: Kućni ljubimac najbrži u mačjem svetu

Opšte je poznato koja je najbrža mačka na svetu, ali ako želite najbržeg mačjeg ljubimca, nabavićete ovog, koji dostiže brzinu od neverovatnih 48 kilometara na čas pri trčanju.

Izvor: petmagazine.rs

Sreda, 16.01.2019.

09:53

Default images

Reč "mau" na egipatskom jeziku znači mačka, a žitelji ove zemlje tvrde da je bila obožavana još u vreme faraona i da su se na drevnim papirusima iz 1550. godine pre nove ere nalaze mačke s tufnama na krznu. Postoje takođe i podaci da su mau mačke mumificirane u Egiptu nakon smrti.

Ipak, poslednjih decenija vlada oštra polemika među felinolozima da li su ove mačke zaista poreklom iz Egipta s obzirom na to da su ispitivanja DNK pokazala da mau mačke zapravo imaju evropsko i severnoameričko poreklo, odnosno, da su u bliskoj vezi s mačkama rase mejn kun, korat i američkom truskom angorom.

Istorijski podaci pokazuju da je rasu spasla ruska princeza Natali Trubecka, koja je pedesetih godina prošlog veka bila u egzilu u Italiji. Emigrirala je u Njujork 1965. godine i sa sobom povela tri mau mačke, i tako omogućila opstanak rase i njen dalji razvoj na tlu SAD. Kao rasa, egipatska mau mačka priznata je 1968. godine. Potomci su divlje afričke mačke i smatraju se precima svih modernih domaćih. Na prvi pogled egipatski mau deluje divlje, kao da je ukrštan s nekim divljim vrstama, ali ovo je zapravo jedina mačka na svetu s prirodno „tufnastim“ krznom. Zanimljivo je to što se tufne, odnosno tačke, pojavljuju samo na vrhovima dlake.

Odlikuje je veoma kompaktno i mišićavo telo, ali su njeni pokreti i hod elegantni i graciozni. Zadnje noge su joj duže nego prednje, dajući tako utisak da stoji na prstima. Posebna je i zbog velike sličnosti s gepardom – mau je najbrža maca na svetu. Ima višak kože koja je naborana na stomaku i može da se „razvuče“, od boka ka zadnjim nogama, što joj omogućava da više protegne noge prilikom trčanja i bude pokretljivija. Zabeleženo je da ova prelepa maca u trku dostiže brzinu od 48 kilometara na sat!

Odličan je porodični mezimac, jer obožava društvo ljudi. Voli decu i odlično se slaže s drugim mačkama i prijateljski nastrojenim psima. Druželjubiva je i lojalna, ipak oprezna prema strancima. Voli i zahteva svoj lični prostor. Poprilično je posesivna kad je reč o igračkama. Razigrana je i obožava da juri, hvata, vreba, da skače i da se pentra. Veoma je inteligentna. Voli vodu, pa će često kvasiti šape i brčkati se. Mau ne voli da je dugo sama.
Često se oglašava melodičnim mjaukanjem, a njeni vlasnici kažu da mau ume da cvrkuće, i da se glasno smeje. Za mau mačke specifično je i to da, poput pasa, kad su srećne mašu repom. Sve mau mačke imaju krupne, veoma ekspresivne zelene oči oko kojih imaju prirodni „ajlajner“ – okvir crne boje. Na krznu između očiju imaju tamniju dlaku koja formira slovo M ili, kako bi rekli u Egiptu – oblik skarabej bube. Karakteriše ih i tamna crta koja se proteže od glave niz kičmu do repa.
Spadaju u veoma zdrave rase i životni vek im je od 15 do čak 20 godina. S obzirom na to da su kratkodlake, nije potrebno mnogo napora oko nege njihovog krzna jer se malo linjaju (samo u sezoni).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: