Ljubimac na B92.net

Novogodišnji mačkenbal na Mrnjau festu

Mnogi svetski gradovi mogu da se pohvale ket-kafeima, ali samo Beograd ima jedinstveni festival posvećen mačkama i onima koji ih vole. U subotu i nedelju, 12. i 13. januara Dom omladine Beograda, Veterina Beograd i društvo Le PETit po peti put priređuju Mrnjau fest - jedinstveni festival posvećen mačkama.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Le PETit WCF
Foto: Le PETit WCF

Na Mrnjau festu će, pored prelepih maca, biti i mnogo dobrih vibracija i kreativnosti, jer mačke su od pamtiveka bile pratioci kreativnih ljudi - od umetnika do naučnika, od Leonarda do Tesle.

Mačke i mašta su oduvek išli ruku pod ruku pa je prvi dan festivala obeležen druženjem sa likovima iz mjuzikla za decu "Kako su nastale ružne reči" prema tekstu Duška Radovića, kao i zabavnim i šarenim radionicama-igraonicama.

Tokom drugog dana festivala predstaviće se Mrnjau staratelji i ponudiće zdrave, negovane i lepo vaspitane mace na udomljavanje.

Tokom dva dana mačjeg festivala predstaviće se domaće i strane odgajivačnice, koje će izložiti svoje mace šampione. Mace će se takmičiti za prestižne titule i nagrade, a ljubitelji će moći da se informišu o interesantnim rasama putem prezentacija i direktno od odgajivača.

Na Mrnjau festu biće prilike da svoje mačje blago obradujete nekom ukusnom poslasticom, korpicom ili igračkicama. Na predavanjima i u kontaktu sa veterinarima, specijalistima za ishranu i ponašanje, saznaćete baš sve o macama – o nezi, ishrani, vaspitanju, mitovima i predrasudama.

Foto: Le PETit WCF
Foto: Le PETit WCF

Programi za decu na Mrnjau festu

Subota, 12-13h - mačkenbal "Kako su nastale ružne reči", Teatar Talija

U subotu, prvog dana Mrnjau festa, biće priređen mjuzikl za decu urađen po tekstu Duška Radovića. U glavnoj ulozi je lukava maca Micka, koja će pokušati da razreši nedoumicu ko je izgovorio najružniju od svih ružnih reči na svetu - "šašav". Predstava na veoma duhovit i zanimljiv način deci dočarava važnost lepog vaspitanja, obrazovanja i tolerancije, a odraslima ko je "kriv" za to što deca govore ružne reči i zašto ne bi trebalo da ih govore.

Da li je Klaudije izmislio ružnu reč? Ili Mali Princ? Saznaćete ako pogledate ovu veoma duhovitu, dinamičnu i poučnu priču koja obiluje sa puno dobre muzike (klasike i dečjeg "šašavog" bluza) i urnebesnih koreografija.

Subota, 13-14h - dečje dramske igraonice

Posle mjuzikla, Teatar Talija će prirediti školu glume i kreativnog izraza namenjenu deci. To će biti sjajna prilika za razvijanje dečje mašte, spretnosti, pokreta i dramskog talenta. Uz vođstvo glumaca i kreativaca sa dugogodišnjim iskustvom, mali kreativci će moći da se oprobaju u mnogim zabavnim aktivnostima poput glume i plesa.

Subota, 14-17h - kreativne radionice "Mrnjau magija"

Posle dramskih igraonica, Atelje Kreativistika će prirediti otvorene kreativne radionice za razvijanje dečje spretnosti i mašte. Voditeljka radionice, profesionalna ilustratorka Anja Jovović, decu će upoznati sa fantastičnim Mrnjau svetom u kom obitavaju mace sa posebnim veštinama i moćima.

Nakon pričanja priče deca će maštati kakva bi oni posebna maca bili u tom svetu. Zatim će uz Anjinu pomoć crtati svoje mace iz mašte.

Foto: Le PETit WCF
Foto: Le PETit WCF

Udomljavanje zdravih i lepih maca

Nedelja, 12-17h - udomljavanje u saradnji sa Veterinom Beograd

U nedelju, drugog dana Festivala, biće organizovano veliko udomljavanje mačaka. Posetioci će imati priliku da izaberu i povedu kući macu svog života - novog čupavog, predljivog i maznog člana porodice.

Mace su odnegovali Le PETit Mrnjau staratelji - ekipa odgovornih i predanih volontera koji nesebično ulažu veliku ljubav, trud i značajna sredstva da mace odu u nove domove zdrave, negovane i lepo vaspitane.

JKP Veterina Beograd će ozvaničiti ugovore o odgovornom vlasništvu, donirati mikročipove i vakcine protiv besnila, i obaviti besplatnu sterilizaciju ljubimca kada za to dođe vreme.

Društveno odgovorne firme će darivati ljubimce i njihove vlasnike za srećan početak. Budući vlasnici svom novom ljubimcu treba da obezbede samo ljubav i brigu.

Foto: Le PETit WCF
Foto: Le PETit WCF

Takmičenje mačaka na Mrnjau festu

Subota i nedelja, 10-18h – Međunarodno takmičenje mačaka po WCF pravilima

Posebno interesantan program ovog Mrnjau festa je WCF Jubilee Show - licencirano takmičenje mačaka po pravilima Svetske mačje federacije. U prvom delu programa mačke će biti pojedinačno ocenjene za stolom. Zatim će se međusobno nadmetati u atraktivnim takmičenjima u ringu. Na kraju svakoga dana najbolje mačke će se takmičiti za titule i nagrade.

U nadmetanju za titule najlepših očekuje se prisustvo izuzetnih mačaka iz Srbije i mnogih evropskih zemalja. Biće zastupljene sve popularne rase: bengalke, birmanke, britanke, mejn kunovi, persijanke, ruske plave, sibirke ali i rase koje se ređe viđaju: abisinke, norveške šumske, sfinks, sijamke i druge.

Najlepše od najlepših maca će proglasiti felinološke sudije iz Nemačke, Poljske, Bugarske i Mađarske. Jedna od sudija biće i naša Svetlana Lalović, ekspert za kratkodlake, sijamske i orijentalne mačke.

Mrnjau fest za posetioce

Mrnjau fest je otvoren za posetioce u subotu i nedelju 12. i 13. januara od 10 do 18 sati. Takmičenje mačaka je oba dana. Programi za decu su u subotu. Udomljavanje maca je u nedelju.

Ulaznica je 300 dinara. Za decu predškolskog uzrasta ulaz je slobodan. Sve informacije su na sajtu www.lepetit.rs

Mačke

Poslao mačku ekspres poštom u azil!?

Muškarac s Tajvana zaradio je kaznu od nekoliko hiljada dolara zbog toga što je neželjenu mačku spakovao u ekspresnu poštansku pošiljku i poslao je u prihvatilište za životinje, prenose lokalni mediji.

Mačke nedelja 13.01. 20:28 Komentara: 13
strana 1 od 6 idi na stranu