Zašto mace vole kupatilo?

Svim vlasnicima mačaka dobro je poznata ta situacija. Krenete u toalet, a do tada nezainteresovana mačka potrči za vama i uvuče se u kupatilo pre nego što zatvorite vrata.

Izvor: petmagazine.rs

Petak, 14.12.2018.

14:45

Zašto mace vole kupatilo?
Foto: Thinkstock

Zatim se udobno smesti i ne trepćući zuri u vas. Ako vam je neprijatno, pa krznenu ljubimicu izbacite napolje i zatvorite vrata, nećete imati mira od mjaukanja i grebanja po vratima. Pitanje zašto je to tako i otkud opsesija mačaka kupatilom, do danas je ostalo bez odgovora, prenosi Petmagazine.rs.

Naučnici kažu da bismo za tačan odgovor na njega morali da nađemo način da zavirimo u neumorne mačje umove, ali da je neizvesno da li bismo i tamo pronašli odgovore.

Istraživačica mačaka Mikel Delgado s Kalifornijskog univerziteta Dejvis kaže da naučnici nemaju konkretan odgovor, ali da imaju ideje o tome otkud dolazi mačja opsesija kupatilom:

Verovatno postoje brojni razlozi zbog kojih mačke vole da se pridruže ljudima u kupatilu. Moguće je da im prosto ta prostorija miriše veoma poznato i prijatno jer se tamo nalazi njihova kutijta sa posipom. Mačke, takođe, verovatno znaju da smo, dok sedimo na WC šolji, veoma usredsređena publika, jer u vreme kad smo stalno zauzeti i u pokretu, mace uživaju u prilici da dobiju nekoliko minuta naše nepodeljene pažnje. Postoji i mogućnost da mačke uživaju u hladnim i glatkim površinama pločica i sanitarija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: