Da li je potrebno kupati macu?

Iako svi dobro znamo da većina mačaka ne voli kupanje, redovno održavanje njihovog krzna, što podrazumeva i kupanje, je neophodno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2018.

14:36

Da li je potrebno kupati macu?
Foto: Thinkstock

One same redovno održavaju svoju higijenu, ali ponekad im je potrebna naša pomoć. Mačke je potrebno kupati kada na krznu imaju nešto opasno ili otrovno, kada se ono previše uprlja, ulepi ili usmrdi.

Ljudi koji su alergični na mačke, a žele da imaju mačku u svom domu, kupanjem mogu da ubiju najviše alergena. U kakvom je zdravstvenom stanju mačka može da se sazna upravo po njenom krznu.

Ako je krzno bez sjaja, neuredno, upetljano, te ako se peruta, mačka je bolesna i tada se za pomoć treba obratiti veterinaru. Promene je najlakše uočiti duž kičme.

Učestalost kupanja zavisi od vrste, starosti i zdravstvenog stanja mačke. Mačke koje nemaju dlaku potrebno je kupati češće, jer se zbog mnogobrojnih nabora na koži masti koje luče ne raspoređuju ravnomerno.

Kupanjem se to usklađuje te se smanjuje opasnost od prekomernog razmnožavanja bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama. Ali većina mačaka ne podnosi vodu, jer su im susreti s vodom bili traumatični.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: