Zašto mačke imaju uspravne zenice?

Veličina i oblik zenica mogu da otkriju da li je životinja lovac ili lovina, pokazalo je istraživanje kalifornijskog Univerziteta "Berkeley". Istraživanje je pokazalo da je veća verovatnoća da će vrste s uspravnim zenicama biti predatori, koji love iz zasede i aktivni su danju i noću.

Izvor: Index

Nedelja, 19.08.2018.

13:45

Zašto mačke imaju uspravne zenice?
Foto: Thinkstock

"Životinjama koje su aktivne sve vreme, poput domaćih mačaka, uspravne zenice omogućavaju dinamičan raspon, koji im pomaže da vide pri slabom svetlu a da ne budu zaslepljene podnevnim suncem", rekao je vodeći istraživač Martin Banks, profesor optometrije na "Berkeley".

Taj raspon dvadeset je puta veći nego kod okruglih ljudskih zenica. Suprotno, životinje s horizontalno položenim zenicama najverovatnije su biljojedi i potencijalna lovina.

Zaključak, objavljen u listu "Science Advances", glasi da uspravne zenice malim životinjama daju najbolju mogućnost da procene udaljenost do lovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: