Sedam najčudnijih verovanja o mačkama širom sveta

Mace kontrolišu vreme i donose kišu, potapaju brodove i odaju tajne. Ovo su samo neka od najneobičnijih praznoverja sa macama u glavnoj ulozi.

Izvor: petmagazine.rs

Četvrtak, 28.06.2018.

17:00

Sedam najčudnijih verovanja o mačkama širom sveta
Foto Thinkstock/Stewart Cohen/Jensen Walker

Nadaleko je poznato da crne mačke donose nesreću. Ili pak sreću, zavisno od dana u nedelji, mesta na kojem se nalazite, da li prelazite put sleva nadesno, ili obrnuto. Bilo kako bilo, mačke na svojim plećima nose teret mračnih sujeverja i velikog broja predrasuda, piše Pet Magazine.

Za vas smo ovog puta izdvojili neka od najčudnijih verovanja širom sveta:

  • Mace su tračare. U Holandiji se veruje da su mace „lajava“ stvorenja, tračare i alapače koje će mračnim silama i dušmanima došapnuti vaše najskrivenije i najmračnije tajne. Verovali ili ne, ali do danas se u ovoj zemlji zadržala navika da se u prisustvu mačaka ne vode važni ili intimni razgovori među prijateljima, poslovnim partnerima ili članovima porodice.

  • Maca koja se umiva najavljuje goste. U Japanu je i danas uvreženo verovanje da maca koja šapicama umiva lice ne čini to samo kako bi se doterala i očistila, već zapravo najavljuje goste. I u SAD je prisutno slično sujeverje. Naime, ako maca čisti brkove i predeo oko usta, to je, veruju Amerikanci, siguran znak da će pripadnik sveštenstva zakucati na vrata.

  • Maca koja kija donosi sreću. Italijani veruju da će imati sreće ako čuju mačku da kija. Tačnije, mačkino kijanje priziva novac. U ovoj zemlji postoji i verovanje da ako mlada na dan svog venčanja čuje mačku kako kija – to je siguran znak da će brak biti dug i srećan. Međutim, žitelj Italije veruje da će, ako čuje da maca kine triput zaredom, zasigurno dobiti prehladu.

  • Crne mace potapaju brodove. Od svih mačaka, one crne boje su širom sveta povezane s najvećim brojem predrasuda i praznoverja. Sujeverja u vezi sa crnim mačkama najverovatnije potiču još iz drevnog Egipta, gde se verovalo da su crne mačke povezane s boginjom Bastet i da će onima koji ih gaje obezbediti njenu naklonost. Međutim, evropske tekovine nisu ovako blakonaklone prema crnim macama, jer svi znamo da su u srednjem veku veštice povezivane sa ovim životinjama, te su one smatrane lošim (đavoljim) predznakom. Za naredno sujeverje pak verovatno nikada niste čuli. U nekim zemljama sveta veruje se da ako se crna mačka popne na brod, a potom siđe s njega – taj brod će potonuti na svom sledećem putovanju.

  • Mace dižu iz mrtvih. U nekim delovima Južne Evrope u narodnim predanjima postoji priča da ako mačka preskoči nečiji grob ili pređe preko njega, ta osoba će ustati iz mrtvih i postati vampir. Postoje zapisi iz 19. veka koji govore o jednom incidentu – u Engleskoj je mačka preskočila sanduk pre ukopa i niko od prisutnih na sahrani nije hteo da se pomakne s mesta dok ta mačka nije ubijena.

  • Mokra mačka najavljuje kišu. U pojedinim delovima Indonezije mačke se povezuju s vremenskim prilikama, pa će tako ljudi ako žele da prizovu kišu – politi mačku vodom. Prema predanju, to mačku mnogo naljuti i ona priziva kišu da se osveti.

  • Ako ste devojka i volite mačke sigurno ćete se udati. Iako je u pop kulturi odavno prisutan izraz „crazy cat lady“ („luda dama s mačkama“), koji označava žene koje se nikada nisu udale niti imaju partnera, prema nemačkoj tradiciji mačke zapravo pomažu anksioznim i nervoznim pripadnicama lepšeg pola da se udaju. Sve što bi trebalo da učine jeste da sipaju malo hrane u svoju cipelu i daju mački da je pojede. To je navodno siguran znak da će mladoženja uskoro zakucati na vrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: