Zbog čega mačke ne vole vodu?

Da li ste se ikada zapitali zašto mačke ne vole vodu? Zašto se štrecaju kada su u njenoj blizini, ali ipak ne mogu da se odalje od česme sa koje kapa?

Izvor: petmagazine.rs

Petak, 22.06.2018.

15:42

Zbog čega mačke ne vole vodu?
Foto: Thinkstock

Taj strah usađen je mačkama u tranzciji od divljih ka pitomim, u procesu pripitomljavanja. Otud njihova averzija prema vodi i agonija vlasnika prilikom svakog pokušaja da se mačka okupa. Neke čak odbijaju i da piju vodu, piše Pet magazine.

Naučnici smatraju da su još divlje mačke iz Azije, Afrike i Evrope morala da budu što dalje od jezera kako bi izbegle predatore čiji su bile plen. Sa druge strane, one koje su šivele u toplijim krajevima komotno su plivale, doduše iz nužde, da bi se rashladile. Takvi primerci spadaju u red mačaka ribolovaci, ili je to turska van sorta.

Ove pripitomljene širokim lukom izbegavaju vodu i preziru kupanje. Ali neobjašnjiv je fenomen zatšo su onda tolko fascinirane mlazon koji teče iz slavine i što cureća voda ima tako magnetno dejstvo na njih. Zato vlasnici u poslednje vreme vlasnici sve češće kupuju fontanice svojim ljubimcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: