Ljubimac / Mačke 18

Mačke prespavaju dve trećine života - zašto?

Život domaćih mačaka sastoji se od četiri aktivnosti – igranja, lova, jedenja i spavanja.

Izvor: dnevnik.rs
Foto: Thinkstock

U lovu u kućnim uslovima najčešće strada kućni nameštaj, ali dobra vest je da ipak poslednja aktivnost zauzima najviše mačjeg vremena, odnosno života.

Domaće mačke se retko kada mnogo naprežu, a u životinjskom cartstvu prve su na listi spavalica.

Pošto vode poreklo od divljih mačaka, to na otvorenom ima potpuno smisla, jer su grabljivci i koriste veliku količinu energije kako bi ulovile plen.

Dobar san znači i dovoljno energije za lov, a lov znači hranu. Koliko će vremena spavati zavisi od toga koliko je večera bila obilna.

Zato i divlje mačke, tačnije vrlo mlade i vrlo stare mace spavaju od 16 do 20 sati dnevno, dok se tek rođeni mačići probude tek toliko da sisaju i nastavljaju sa snom.

Za razliku od ljudi, a pogotovo pojedinaca koje je izuzetno teško probuditi, mačji san se razlikuje. One su uvek na oprezu, pa čak i onda kada dremaju.

Ukoliko se neko usudi i da pravi buku i remeti im san, u stanju su da skoče kao oparene spremne za akciju i trk. U divljini ova osobina znači opstanak, a u kući mačka će vas samo preplašiti, a još češće nasmejati svojim iznenadnim reakcijama.

Domaće mačke imaju razvijen instinkt preživljavanja, pa i ako ne moraju da love svoju večeru, uvek jednim uvom osluškuju da li će se možda naći neki plen da povijaju.

Kućne mačke spavaju oko 16 sati dnevno i to po prilično pravilnom rasporedu, te se i vi trudite da im hrana bude servirana na vreme, jer u suprotnom neće biti izgreban samo kućni nameštaj i mačka će vam jasno staviti do znanja da je vreme za jelo.

Nakon jela dolazi vreme za spavanje, pa budite tihi.

Komentari 18
Čitajte
Pošalji komentar