Hemingvejeve mačke sačuvale svih 9 života tokom uragana Irma

Uragan Irma opustošio je gradove, uništio domove, puteve, vozila, ali polidaktilne tzv. Hemingvejeve mace su preživele.

Izvor: B92

Utorak, 12.09.2017.

11:12

Hemingvejeve mačke sačuvale svih 9 života tokom uragana Irma
U domu Ernesta Hemingveja (getty)

54 mačke, od kojih je nekoliko direktnih potomaka Hemingvejevih maca rođenih sa polidaktilizmom, preživelo je uragan Irma u podrumu njegove kuće u Ki Vestu na Floridi.

Sve mace, uključujući i desetoro ljudi spustili su se u podrum kuće koja je danas Muzej Ernesta Hemingveja i utočište mnogih mačaka.

“Čim je počelo mačke su brzo utrčale u kuću znajući da je vreme da se sklone. Nekada mislim da su pametnije od mnogih ljudi“, kaže kustos Dejvid Gonzales – “Navikle su se na naše glasove i našu negu. Jako se volimo i živimo zajedno. Ništa im nije nedostajalo tokom uragana.“

Inače, svoju prvu mačku Ernest Hemingvej je dobio od kapetana prekookeanskog broda pre Drugog svetskog rata na malom ostrvu Ki Vestu, kraj Floride gde je u to doba živeo. Mačku, za koju se smatra da je bila rase mejn kun je zbog njene bele boje nazvao Snoubol. Ova mačka je imala šest prstiju na prednjim šapama, tačnije polidaktilizam. Posle ove mace Ernest Hemingvej je u svojoj kući čuvao više od pedeset mačaka, od čega je polovina bila sa ovom deformacijom. Njegova privrženost polidaktilnim mačkama je postala toliko poznata da se i danas mačke rođene sa ovim poremećajem često nazivaju "Hemingvejevim mačkama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: