Kako detaljno proveriti i zaštititi mačku od krpelja?

U ovo doba godine određene vrste krpelja su najaktivnije i traže domaćine s kojih bi se hranili. Ovi paraziti mogu da nose potencijalno fatalne bolesti koje se prenose kada se krpelj zakači i ugrize mačku. Kako biste sprečili prenošenje bolesti, važno je da redovno proveravate da vaš ljubimac nema neželjene parazite. Ovo je posebno važno ukoliko vaša mačka živi napolju ili izlazi u dvorište.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2016.

08:44

Kako detaljno proveriti i zaštititi mačku od krpelja?
Foto: Thinkstock

Kod nekih mačaka je lakše uočiti prisustvo krpelja nego kod drugih. Duža dlaka daje krpeljima bolju priliku da se duboko sakriju u krzno, gde dugo mogu boraviti neotkriveni. Kod mačaka kraće dlake površina kože se lakše uočava i krzno se lakše iščešljava.

Krpelji se ipak lakše uočavaju na telu mačke nego buve. Obično su tamni i dovoljno veliki da se uoče. Krpelji se ne kreću previše čim pronađu odgovarajuće mesto gde će se zakačiti i hraniti. Što se duže hrane, njihova tela postaju sve veća i punija krvlju domaćina.

Kako proveriti krzno mačke? Počnite od glave i rukama prođite kroz krzno mačke. Takođe, dobro proverite ispod ogrlice i ostale delove tela, kao i ispod repa i oko anusa. Pogledajte i između prstiju i unutar prepona i pazuha.

Nemojte zaboraviti uši! Naime, uši su još jedno posebno privlačno područje za kačenje krpelja, jer je tu tamno, vlažno i lako je za skrivanje. Prilikom svake kontrole temeljno proverite ušne školjke spolja i iznutra. Ako vaša mačka često trese glavu, odvedite je kod veterinara koji će ispitati unutrašnji ušni kanal posebnim instrumentom.

Pročitajte detaljno kako da bezbedno uklonite krpelja sa vašeg ljubimca.

Nakon uklanjanja krpelja, stavite ga u malu količinu alkohola kako biste ga ubili. Nemojte pokušavati da ga zgnječite prstima.

Izvor: Zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: