Usporeni snimak pokazuje kako se mačke dočekaju na noge

U obrazovnoj emisiji "Život u vazduhu", BBC je prikazao kako životinje, zahvaljujući svojoj građi, mogu da prkose gravitaciji.

Izvor: index.hr

Utorak, 12.04.2016.

14:50

Usporeni snimak pokazuje kako se mačke dočekaju na noge
Foto: Screenshot

U ovom slučaju, radi se o pustinjskom risu (karakal) kojem fleksibilna kičma omogućava vratolomije tokom kojih istovremeno može da rotira i prednji i zadnji kraj tela, pa da se dočeka na noge. Reč je o tzv. refleksu uspravljanja koji životinjama pomaže da se tokom pada pripreme za što bezbolnije prizemljenje. Nije karakterističan samo za mačke, već i za primate, zečeve, zamorce, pacove, pa čak i neke vrste guštera, piše Deji mejl.com.

Da li će se životinja dočekati na noge ili neće, kao i da li će se tom prilikom povrediti zavisi od mnogo faktora, poput visine s koje životinja pada, njene težine, strujanja vazduha itd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: