Najlepše mace Evrope na Mrnjau festu

U Domu omladine Beograda 9. i 10. januara okupile su se izuzetne mace iz mnogih evropskih zemalja. Povod je bio drugi Mrnjau fest u organizaciji World Cat Federation i našeg kluba Le PETit.

Izvor: Le PETit WCF

Četvrtak, 14.01.2016.

15:45

Najlepše mace Evrope na Mrnjau festu
Mrnjau Fest (foto: Milica Raduloviæ)

Glavni program festivala bila je Svetska izložba mačaka po WCF pravilima i skoro stotinu maca takmičilo se u svojim kategorijama za titulu nalepše.

Dom omladine je Beograda bio je prelepo opremljen i ukrašen. U sali Amerikana odigravala se izložba i takmičenje maca, dok je u holu bila organizovana prezentacija kvalitetne hrane, opreme i sredstava za zdravstvenu zaštitu maca. U holu su bili smešteni i kreativci sa svojim maštovitim rukotvorinama kojima je zajednička inspiracija - mačka.
Predsednica WCF Anelize Hakman (foto: Ana Tošiæ)
Izložba je počela u 10 časova ujutru. Odgajivači i vlasnici su svoje ljubimice redom iznosili na sudijske stolove. Sudije mace ocenjuju prema standardu svake rase, a boduje se i trenutna kondicija i karakter. Iskusne sudije davale su zainteresovanim odgajivačima mišljenja, primedbe ili pohvale kao i smernice za budući rad. Do 14 časova ocenjivanje za stolom je bilo završeno. Sudije su mace koje su od mogućih 100 poena ocenjene sa najmanje 96 nominovale za kasniju Best in Show reviju.
Sudija Andreas Mebijus (foto: Nikola Iliæ)
Zatim su započela veoma interesantna takmičenja po kojima su WCF izložbe poznate i popularne - takmičenja u ringu. WCF Ring Competition je javno ocenjivanje mačaka na sceni gde se mace takmiče jedna protiv druge bez obzira na rasu. WCF ringovi su posebno zabavni za posetioce. Sudije svaku mačku javno komentarišu i pričaju o standardima i posebnim odlikama svake rase. Sudije su nam došle iz Nemačke – predsednica WCF Anelize Hakman, generalni sekretar WCF Andreas Mobijus i Marion Majster.
Bengalac Praslin Dante (foto: Nebojša Nišaviæ)
Pobednik ringa za odrasle mace bio je atraktivni bengalski mačor iz Mađarske, Dante Praslin. U Alter ringu pobedila je Šugar Plam, regdol maca krupnih tamno-plavih očiju iz rumunsko-engleske odgajivačnice Elian Ragz.
Mejn kun Uragan (foto: Svindoff WCF)
U ringu juniora trofej je pripao našoj odgajivačnici Svindoff - pobednik je bio prelepi mejn kun mačorić moćnog imena Uragan.
Donski sfinks Felicity (foto: Nikola Iliæ DMD)
Pehare u Best in Show revijama su osvojile Felisiti iz Bugarske - malena ružičasta maca bez dlake rase donski sfinks, zatim veliki snežno-beli mejn kun Ajavanho iz Rumunije, abisinac Iglesias iz Grčke i tanana orijentalka Urmila iz Italije.
Domaæi macan Dado - foto Nebojša Nišaviæ
U kategoriji domaćih maca najbolje na izložbi bile su dugodlaka bela Mirka i plavo-beli macan sa najšarmantnijim brčićima Dado, koji je već pobeđivao na drugim izložbama. Počasnu titulu mačke dana ponela je mala goluždrava Felisiti.
Afroditini divovi (foto: Mythologica WCF)
Pobednici nedeljnog ringa bili su ponovo plavooka regdolka Šugar Plam i mejn kun Ajvanho, a kod juniora pobednik je ovoga puta bio veličanstveni Aksentije - crni mačorić rase Afroditin div iz naše odgajivačnice Mythologica.
Regdolka Elian Ragz Sugar Plum (foto: Ana Tošiæ)
U nastavku takmičenja usledila su napredna takmičenja u ringu. Izuzetno raspoložena regdolka tamno-plavih očiju Šugar Plam osvojila je svoj prvi Master, a zatim i Double i Triple master trofeje. U Best in Show revijama pobedili su britanski kratkodlaki mačak tirkiznih očiju Hermes iz Grčke, naš Afroditin div Aksentije, regdol macan Dip Pur iz mađarske odgajivačnice Diamond Dols, te ponovo donski sfinks Felisiti i regdolka Šugar Plam.
Miæa i Maks (foto: Ana Tošiæ i Nebojša Nišaviæ)
Među domaćim macama najbolji su bili dugodlaki Maks iz Niša i kratkodlaki Mića iz Beograda, oboje mačori bele boje. Sudije su zatim izglasale i najbolju mačku Mrnjau Festa. Naravno, pobedila je maca koja je dominirala oba dana - Šugar Plam vlasnice Beverli Elian iz Bukurešta. Sve mace pobednice bile su nagrađene bogatim i vrednim nagradama, kako to i dolikuje jednoj svetskoj izložbi.
Britanski kratkodlaki maèak Leny (foto: Ralette)
Mnogobrojni posetioci imali su priliku da i sami glasaju za svoje favorite. Publika je svoje glasove dodelila domaćim takmičarima - belom Mići, velikom narandžastom britancu Leniju iz odgajivačnice Ralette, i sibircu Leonardu.
Korniš reks Rextasy Zlatko (foto: Le PETit WCF)
Nauspešnija i najpoznatija srpska mačka u World Cat Federation sistemu, koniš reks Rextasy Zlatko, je ovoga puta bio samo domaćin. Uprkos tome što su mnogi željno iščekivali da vide njegov već čuveni scenski šou, Zlatko je zbog dobrih manira i fer pleja džentlmenski rešio da se ovoga puta ne takmiči, jer su njegovi vlasnici istovremeno i organizatori Mrnjau Ffsta.
Ekipa iz Maðarske (foto: Tóth György)
Organizatori su tokom dva dana promovisali ljubav prema životinjama, kreativnost i zaraznu radost. Dokaz za to su bila nasmejana i ozarena lica više hiljada posetilaca svih generacija na Mrnjau festu!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: