Kako vas mačka pozdravlja?

Svako ko ima mačku zna da je uzdignuti rep znak pozdrava poznatoj osobi. Ako je takav pozdrav upućen i drugoj mački, uslediće vibriranje nosa.

Izvor: B92

Utorak, 06.05.2014.

16:12

Default images

Ako druga mačka uzvrati pozdrav, sledi međusobno trljanje glavom o glavu, a nakon toga i trljanje telima. Isto tako pozdravljaju i nas kada dođemo kući, ali zato što smo mnogo viši od njih, trljaju nam se o noge.

Neke mačke su toliko pitome da će se, u želji za društvenim kontaktom, približiti i potpunim strancima.

Kada mačka shvati da joj nepoznata osoba nije pretnja, takođe je pozdravlja trljanjem, držeći rep visoko uzdignutim.

Urođeno ponašanje može promeniti neka trauma, saobraćajna nesreća ili zlostavljanje. Mačke tokom oporavka prolaze kroz drugu fazu socijalizacije, pa nakon toga mogu čak postati pristupačnije nego ranije, dok će neke postati i mnogo zatvorenije.

Zanimljivo je da će broj društvenih kontakata mačića starih između dve nedelje i sedam nedelja sa ljudima odrediti koliko će mačka kasnije u životu komunicirati s ljudima. Pozitivna iskustva stečena u tako ranoj dobi stvoriće umiljatu, otvorenu i pitomu životinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: