Evropska mačka: Otporna, inteligentna i umiljata

Evropska mačka je jedna od najstarijih pasmina kontinentalne Evrope, a nastala je bez posebnih pravila uzgoja, ukrštanjem najlepših primeraka domaće mačke. Prihvaćena je i standardizovana relativno nedavno, a javlja se u brojnim varijantama.

Izvor: Index.hr

Subota, 03.05.2014.

08:50

Default images

Poreklo

Veruje se da je direktan potomak afričke divlje mačke, odakle je prenesena u Grčku i Rim i raširila po čitavoj Evropi. Potiče iz selektivnog uzgoja najlepših primeraka domaće mačke i najzastupljenija je u Skandinavskim zemljama.

Iako je standard donesen još 1925. godine. Međunarodni felinološki savez priznaje je tek 1982. godine.

Izgled

Javlja se u brojnim varijantama jer ima bogato genetsko poreklo. Srednje je veličine i ima kraću, gustu dlaku u sledećim bojama: bela, crna, plava, crvena, krem, zadimljena, tigrasti uzorak, ali mogu se videti i razne kombinacije s belom.

Telo joj je snažno i mišičavo, kao i noge koje su srednje dužine. Oči su joj obično zelene, plave ili boje, a nekad čak i raznobojne.

Temperament

Radi se o vrlo inteligentnoj, aktivnoj i samostalnoj mački. Vrlo je prilagodljiva pa se dobro slaže s drugim ljubimcima. Umiljata je i voli društvo svoje porodice, a prema nepoznatim je ljudima ponekad u početku sumnjičava. Velika je maza, voli da se igra i ugurati u krevet tokom noći.

Prosečno je teška između 3,5 i sedam kilograma i živi između devet i 15 godina. Uopšteno je dobrog zdravlja i vrlo je otporna.

Foto: Image courtesy of franky242 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: