Mačke pomažu bolesnoj deci

Svi vlasnici mačaka, pasa, ali i drugih kućnih ljubimaca osećaju iz prve ruke blagotvorno dejstvo koje ove životinje imaju na ljude. Lekari i drugi medicinski radnici koji se bave brigom o pacijentima takođe to znaju već duže vreme, pa se tako terapija uz pomoć kućnih ljubimaca (i životinja uopšte) polako uvodi u zdravstvene ustanove širom sveta.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2014.

08:46

Default images

Jedan od zanimljivih primera su bolnice u američkom gradu Portlandu gde se pet terapija prepisuje kako bi se pacijentima pružili preko potrebni trenuci spokoja i nežnosti, piše portal Zdravamaca.rs.

Dečja bolnica Rendal (Randall Children’s Hospital) ne samo da primenjuje terapiju kućnim ljubimcima, već aktivno učestvuje u nacionalnom istraživanju koje se upravo sprovodi na nivou Sjedinjenih Američkih Država a koje ima za cilj da obezbedi naučne dokaze o pozitivnim efektima terapije kućnim ljubimcima.

Psi terapeuti su u ovoj ustanovi dobrodošli već čitavu deceniju dok u drugoj portlandskoj bolnici "Legacy Good Samaritan" ovakva praksa postoji čak 20 godina. Markantni mačak po imenu Haklberi Fin, težak preko 7 kilograma omiljen je među decom u portlandskim bolnicama. Njegova vlasnica Kerol Markt kaže da Haklberi obožava da ga deca maze i gnjave i da ga je tada jako teško pomeriti sa mesta.

Procedura izgleda otprilike ovako: kućni ljubimci moraju da prođu test i dobiju odgovarajući sertifikat u organizaciji kao što je Pet Partners. Psi moraju biti vakcinisani i obraćati pažnju na svog vlasnika, čak i kada ih šetaju pored bolničkih stolova sa hranom za pacijente kada ne smeju pokazivati znake moljenja. Mačke takođe moraju proći odgovarajuće testove naravi i karaktera koje ih kvalifikuju za ovakav vid terapije.

Higijena ovih životinja se drži na najvišem nivou, a u bolnicu ih dovode volonteri - najčešće sami vlasnici - u određeno doba tokom nedelje.

Elizabet i njena kolefinica, fotografkinja Keti Čeni (Cathy Cheney) su prisustvovale brojnim situacijama u kojima bi se lica malih pacijenata ozarila i na sam pomen dolaska njihovih krznenih terapeuta. Prema njenim rečima, ono što najviše fascinira je da svaki od ovih kućnih ljubimaca kao da odlično razume svoju plemenitu ulogu, donoseći osećanje smirenosti i naravno - bezuslovne ljubavi.

Iako je u pitanju koncidencija, Dakota, drugi mačak, po izgledu sličan Haklberi Finu iz Portlanda, takođe redovno posećuje pacijente Univerzitetskog bolničkog centra u Luboku u Teksasu. Dakota (slika desno) je desetogodišnji tabby mačak koji se sa svojom braćom i sestrama rodio u jednoj štali.

Majka mu je bila ulična maca bez vlasnika. Kada su ga sadašnji vlasnici Luisa i Filip Viškemp usvojili, odmah su primetili da je poseban. Iako nije odrastao uz decu, uvek bi se u njihovom društvu ponašao tako da ih oraspoloži i umiri. Prilikom posete svojim malim pacijentima, on sam skoči na bolnički krevet i uz glasno predenje legne pored deteta. Ovaj mačak je tokom svog osmogodišnjeg "rada" u ovoj teksaškoj bolnici stekao nepodeljenu naklonost kako brojnih pacijenata tako i svih zaposlenih, pa ga oni tako i oslovljavaju - Dr Dakota!

Naravno, moramo pomenuti da ovo nisu jedine mačke u Sjedinjenim Državama ili u svetu koje učestvuju u ovom vidu terapije, već da su samo među prvima privukle pažnju javnosti. Terapija uz pomoć životinja, terapija uz pomoć kućnih ljubimaca, mačaka, pasa, i blagotvorno dejstvo između čoveka i životinja funkcionišu u oba smera i sasvim je prirodno da su ih prepoznali upravo oni koji se bave zdravljem. Da se vratimo na početak teksta, vlasnici kućnih ljubimaca sigurno znaju zašto...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: