I mace mogu da pate od Alchajmera?

Neprekidno mjaukanje i besciljno hodanje vaše vremešne mačke mogu biti nešto više od znakova starenja.

Izvor: B92

Utorak, 09.10.2012.

11:29

Default images

Japanski naučnici otkrili su zalihe proteina u mozgovima divljih mačaka kakvi se obično nalaze kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću, pokazala je studija objavljena u žurnalu Plos One.

Istraživači su ispitali ostatke 14 Cušima leopard mačaka, ugrožene vrste koja živi na zapadnom japanskom ostrvu Cušimi.

Moždana tkiva pet ovih mačaka imala su NFT, protein koji je karakterističan za obolele od Alchajmera, ali do sad nije pronađen kod životinja.

Studija je takođe otkrila tragove peptida AB42, za kog se zna da izaziva slabljenje mentalnih sposobnosti.

“Ako izbliza uporedimo promene na mozgu između više različitih životinja, možemo otkriti mehanizme delovanja bolesti”, kaže Džejms Čejmbers, asistent profesora veterinarske patologije na Univerzitetu u Tokiju.

Japanski istraživači kažu da ne mogu odrediti da li su Cušima mačke imale bilo kakve simptome demencije, zato što životinje nisu praćene za vreme njihovog života.

Oni se nadaju da će istraživanje sprovedeno na kućnim mačkama, koje je u planu, pokazati da li je to tako.

Inače, poznato je da mačke u poznijim godinama postaju razdražljive, zaboravljaju na hranu, neobično hodaju i pokazuju druge simptome slične ljudskoj demenciji.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Kaliforniji otkrila je da gotovo trećina pasa starosti između 11 i 12 godina, kao i 68 odsto onih starih između 15 i 16 godina ima neki oblik slabljenja kognitivnih sposobnosti. Mačaka starijih od 11 godina koje pokazuju takve simptome ima oko 28 odsto.

Kao i kod ljudi, dobra hrana, redovna igra i kretanje, kao i druženje, može usporiti mentalno propadanje, kažu veterinari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: