Ljubimac na B92.net

Da li je mleko dobro za mačke?

Kada su u pitanju poslastice, čini se da mačke prirodno gravitiraju ka mleko kao što psi vole koske a miševi sir. Međutim, iako je tačno da mačke vole mleko, ponekada one nisu u stanju da ga uspešno svare što može izazvati određene zdravstvene probleme.

Izvor: B92
Podeli

„Mačke iz mleka ne dobijaju nikakvu nutritivnu vrednost koju već ne dobijaju iz hrane za mačke“, objašnjava veterinar Kejlin Hajnc.

„Generalno preporučujemo da se mačkama ne daje više od 30 kalorija dnevno iz namirnica iz ljudske ishrane. Jedna šolja mleka sadrži preko 140 kalorija. Previše kalorija koje maca dobija iz ovih „slatkiša“ može dovesti do problema gojaznosti“, smatra Hajncova.

Standardno kravlje mleko ima znatno više laktoze i kaseina od onoga što mačke mogu da svare. „Kod većine odraslih sisara postoji određeni prag tolerancije na laktozu – a mačke nisu izuzetak.

Količina enzima koji su zaduženi za varenje laktoze vremenom se smanjuje ukoliko se previše koriste. Laktoza je šećer, a nesvareni šećer privlači vodu u creva, što izaziva dijareju, a može izazvati i nadutost“, tvrdi Kejlin.

Kao i kod ljudi, pojedine mačke mogu bez problema da tolerišu laktozu, ali dr Hajnceova smatra da je macama bolje davati sigurne poslastice poput komadića kuvanog mesa i ribe ili hranu namenjenu isključivo mačkama.

Mačke

A zašto mačka (toliko) mjauče?

Od nežnog gurkanja glavom do brzih pokreta repom, mačke su majstori suptilne komunikacije. Ali, dok većina mačaka nije previše sklona da mjaukanjem izrazi svoje mišljenje, postoje mačke koje su stvarno brbljive.

Mačke sreda 17.10. 15:29 Komentara: 13

Mačke ne osećaju slatko

Ukoliko ste primetili da se vaša mačka ne raduje preterano kada joj date neki slatkiš, niste jedini. Naučnici su potvrdili da mačkama fali gen koji bi im omogućio da osete slatko.

Mačke ponedeljak 15.10. 20:09 Komentara: 28
strana 1 od 5 idi na stranu