Kako mačku naučiti na povodac?

Iako mnogima ideja da mačku mogu šetati na povocu izgleda glupa i nemoguća, postoje dokazi da je mace zaista moguće naučiti na ovu vrstu šetnje.

Izvor: B92

Petak, 07.09.2012.

09:10

Default images

Za početak je važno da se naoružate strpljenjem - mačke su veoma inteligentne ali i svojeglave pa će vam za ovu akciju biti potrebno dosta vremena i ponavljanja.

1. Ne voli svaka mačka da ide napolje

Obratite pažnju na svoju mačku: ako stalno gleda kroz prozor, možda je to nešto što bi volela. Ako deluje zadovoljna što je unutra, onda to možda nije za nju.

2. Strpljenje je kljuć uspeha

Radite sa macom malo po malo, nagrađujući je posle svakog koraka. Konstantno pozitivno ohrabrenje je ključno da biste naveli mačku da radi ono što vi želite.

3. Skrenite joj pažnju dok joj stavljate povodac

Najteži deo je staviti mački povodac. Morate da joj odvratite pažnju da bi radila po vašem planu i ne zaboravite da je nagradite.

4. Ne budite prestrogi

Šetanje mačke nije kao šetanje psa. Šetaće polako, njuškaće, ponekad će jednostavno sesti na zemlju i odlučiti da joj je dosta šetnje. Morate da shvatite da je to sve deo šetanja mace.

5. Pustite je da istražuje

Sigurno da to i neće biti neka šetnja za vas, ali vaša mačka će uživati u istraživanju teritorije.

6. Naučite kada da stanete

Ako je vašoj maci dosta, prekinite šetnju. Potrebno je vreme da bi se vaša mačka navikla na celu šetnju, pa budite strpljivi i radite na dužoj šetnji kao vašem cilju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: